Presedintele Ungariei, Ader Janos, insotit de sotia sa, a participat duminica, la Miercurea Ciuc, la dezvelirea grupului statuar care il reprezinta pe episcopul catolic Marton Aron, evenimentul desfasurandu-se in prezenta a aproximativ sase mii de persoane, relateaza Agerpres.

Manifestarile au inceput la Biserica Sfanta Cruce din Miercurea Ciuc, acolo unde aproape o mie de persoane au participat la o slujba religioasa si la o ceremonie de miruire, dupa care toti cei prezenti au pornit intr-o procesiune catre Piata Libertatii, unde este amplasat grupul statuar a lui Marton Aron. Pe platoul din centrul orasului au venit foarte multi locuitori din Miercurea Ciuc, dar si din alte localitati ale judetului, multi dintre ei fiind imbracati in costume populare secuiesti.

In deschiderea evenimentului a fost interpretat vechiul imn secuiesc, dupa care mai multe oficialitati s-au adresat celor prezenti si au vorbit despre personalitatea episcopului catolic Marton Aron, de la a carui nastere se implinesc 120 ani.

Presedintele Ungariei, Ader Janos, a evocat momente din viata si activitatea episcopului, considerat pastorul tuturor celor lipsiti de drepturi.

"A dispretuit violenta si ura, a considerat ca ura este impotriva legii lui Dumnezeu. A vazut capcanele urate ale orgoliului uman, a vazut si a spus ca omul isi suprapune puterea asupra naturii si asupra lucrurilor, dar se pare ca nu-si poate stapani propria putere. A crezut ca fiecare comunitate trebuie sa se construiasca pe ordine, pe cinste si pe legi care sunt valabile pentru toti. (...) Nu a fost pastorul doar al comunitatii sale catolice, ci a fost pastorul unui neam cu o soarta grea, a fost pastorul tuturor celor lipsiti de drepturi, a fost pastorul tuturor maghiarilor din Romania", spus Ader Janos, potrivit traducerii oficiale.

EL a amintit ca Marton Aron s-a opus deportari evreilor din Transilvania si a facut referire al faptul ca grupul statuar il reprezinta pe episcop in momentul in care miruieste o copila si pe mama sa, afirmand ca acest gest transmite mai multe mesaje, cum ar fi acela ca fiecare om trebuie sa-si apere propria demnitate si sa o respecte pe a celuilalt.

"De astazi, statuia lui Marton Aron va sta aici, in piata centrala din Miercurea Ciuc, cu miscarea cea mai caracteristica lui. Este un gest care te apara si care te trimite pe calea ta si este un mesaj si pentru credinciosi si pentru necredinciosi: mergi si creeaza foarte multe fructe, fii curajos si sa traiesti fara frica, nu-ti lasa inima sa fie cuprinsa de ura, pastreaza-ti demnitatea si respecta demnitatea celuilalt. Fii fidel tarii tale si caii care ti-a fost data", si-a incheiat discursul presedintele Ader Janos.

La randul sau, vicepresedintele Parlamentului de la Budapesta, Lezsak Sandor, a vorbit de personalitatea episcopului Marton Aron, un aparator al crestinismul si a criticat actualii conducatori ai Europei, care s-au indepartate de valorile crestine.

"Il citez pe episcopul Marton Aron: 'constiinta Europei poate fi apasata si de soarta natiunii noastre'. Cei care au creat acum o jumatate de secol Uniunea Europeana si-au asumat crestinismul, ceea ce conducatorii de astazi ai Uniunii deja neaga. Rezervele crestin-morale ale Europei se afla in acele foste tari socialiste in care au fost Marton Aron, Mindszenty Jozsef, parintele Popescu sau Pawel Wojtyla, unde asemenea oameni au calit sufletele enoriasilor in asa fel incat sa (...) ne asumam puterea de a purta aceasta lupta pentru pastrarea crestinismului in Europa", a spus vicepresedintele Parlamentului ungar, adaugand ca "fara Marton Aron nu exista tinut secuiesc, fara poporul tinutului secuiesc nu a fost si nu poate avea un viitor natiunea maghiara".

Personalitatea lui Marton Aron a fost evocata si de viceprimarul cu atributii de primar, Antal Attila, de episcopul romano catolic Tamas Jozsef , de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi Gyorgy, si de primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Grupul statuar a fost dezvelit de patru elevi imbracati in port popular secuiesc si a fost sfintit de arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy, dupa care cei prezenti au depus coroane la flori.

Manifestarea s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.

Grupul statuar il reprezinta pe episcopul catolic si doua figuri feminine, pe care acesta le binecuvanteaza si le miruieste si a fost realizat de artistul plastic Sarpatki Zoltan, din Miercurea Ciuc.

Costul total al lucrarilor se ridica la peste 600.000 de lei, banii fiind asigurati din bugetul Consiliului Local Miercurea Ciuc, al Consiliului Judetean Harghita, dar si din finantari care se ridica la 7.5 milioane de forinti, din partea a doua fundatii din Ungaria.

Marton Aron s-a nascut in localitatea Sandominic, din apropiere de municipiul Miercurea Ciuc, si a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia intre anii 1938-1980. In perioada 1949-1955 a fost arestat de autoritatile comuniste. In acelasi an in care a fost arestat a fost ridicat la rang de arhiepiscop ad-personam de catre Papa Pius al XII-lea. Episcopul s-a opus deportarii evreilor din Transilvania si a facut demersuri pentru salvarea acestora, motiv pentru care a primit distinctia 'Drept intre popoare' din partea statului Israel.

Personalitatea lui este extrem de apreciata si iubita de maghiari, iar arhidieceza Romano-Catolica de Alba Iulia a initiat deja demersurile necesare pentru beatificare.

Intrebat ce reprezinta Marton Aron pentru comunitatea maghiara, monseniorul dr. Gergely Kovacs, postulatorul cauzei de canonizare a episcopului Marton Aron, care lucreaza la Vatican din 2004 si nu a putut fi prezent la eveniment, a declarat, pentru Agerpres, ca raspunsul sta in caracterul acestuia, in lupta sa pentru adevar sau preocuparea pentru propriul neam, iubind in acelasi timp orice persoana, indiferent de nationalitate sau religie. "Sunt valori umane de urmat (...). Era un ierarh responsabil si un parinte binevoitor, un om de cuvant, un om de caracter ... A fost un om a faptelor, nu al vorbelor. Papa Sf. Ioan Paul II l-a definit 'integerrimus Dominis famulus', adica 'cel mai integru sluijitor al Domnului", a spus el.