Premierul Dacian Ciolos a afirmat duminica, la Reuniunea anuala a svabilor banateni de la Ulm, ca prin prezenta sa la acest eveniment a dorit sa marcheze interesul si angajamentul Guvernului Romaniei pentru contributia sasilor si svabilor la dezvoltarea tarii noastre si a relatiei romano-germane, transmite Agerpres.

"Sunteti deschizatori de drumuri, facilitati dialogul intre institutii si intre oameni, iar sarbatorile dumneavoastra releva cu tarie dorinta de a pastra legaturile intre membrii comunitatii si de a cultiva relatia cu Romania natala. Sunteti, in fapt, puntea de legatura intre Romania si Germania. Astazi, aceasta a devenit o adevarata autostrada, cu multiple filiere. Astazi, ii putem include in aceasta punte si pe cei circa jumatate de milion de romani stabiliti in Germania, a doua comunitate din UE, una dintre cele mai bine integrate pe piata muncii. Acestora li se adauga cei 11.000 de investitori germani, tinerii aflati la studii in Germania si Romania", a subliniat Ciolos, in discursul rostit cu acest prilej.

Premierul roman a evidentiat bunele relatii dintre Romania si Germania, pe care le-a catalogat drept "privilegiate" si "excelente", cu o istorie indelungata, ca state partenere si aliate in UE si NATO.

"Va asigur ca, pentru Romania, relatia cu Germania este o relatie de importanta strategica. Dialogul nostru politic a cunoscut o dinamica deosebita in ultima perioada - este a doua mea vizita in Germania in acest an, presedintele Romaniei a fost, de asemenea, in februarie, il asteptam pe presedintele federal Gauck la Bucuresti in luna iunie - reconfirmand buna cooperare pe teme de interes comun, atat in cadrul UE, cat si in plan regional si international, pe care dorim sa o consolida", a spus Ciolos.

El a vorbit si despre proiectele concrete convenite in cadrul lucrarilor Comisiei guvernamentale romano-germane pentru problematica etnicilor germani din tara noastra, aratand ca ele contribuie la "repararea nedreptatilor suferite in perioada totalitara, conservarea identitatii si la dezvoltarea economico-sociala".

"Guvernul a depus eforturi pentru a veni in intampinarea acestor chestiuni. Legea privind despagubirile pentru cei deportati in Rusia a fost adoptata in 2013, de altfel, gest unic la nivelul statelor Uniunii Europene (...). Stiu ca un alt aspect important pentru dumneavoastra este retrocedarea proprietatilor. Romania este printre putinele state care au adoptat o ampla politica de retrocedare a proprietatilor nationalizate sau confiscate de regimul comunist", a spus premierul, adaugand ca "mostenirea din epoca totalitara nu a putut fi rezolvata in mod intru totul satisfacator de niciun stat fost comunist".

Totodata, seful Executivului de la Bucuresti a pledat pentru pastrarea caracterului unic al asezarilor traditionale ale sasilor si svabilor si si-a aratat preocuparea fata de situatia invatamantului in limba germana din Romania.

"Avem cu totii o raspundere in ceea ce priveste conservarea si restaurarea monumentelor emblematice ale comunitatii, cum sunt bisericile fortificate din Transilvania (...). De asemenea, suntem preocupati de situatia invatamantului in limba germana materna din Romania. Scolile cu predare in limba germana sunt, in ciuda absentei unei majoritati a elevilor de origine germana, printre cele mai prestigioase din tara (...) Ne propunem continuarea eforturilor comune - prin sprijinirea profesorilor germani pentru extinderea invatamantului in limba germana din Romania", a spus Ciolos.

Referindu-se la rolul pe care Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) l-a avut in dialogul autoritatilor romane cu etnicii germani, el a reliefat sprijinul acordat de acesta si contributia la promovarea intereselor culturale si politice ale sasilor transilvaneni, ale svabilor satmareni si a celor banateni.

"Totodata, un rol central revine si asociatiilor sasilor transilvaneni/svabilor banateni din Germania, in jurul carora sunt reuniti etnicii germani originari din Romania si care traiesc astazi in afara teritoriului romanesc. Va incurajam pe dumneavoastra, care traiti de decenii in Germania, si care ati contribuit exemplar la dezvoltarea acestei tari, sa impartasiti Romaniei din experienta pe care ati acumulat-o aici. (...) De altfel, Guvernul Romaniei are in vedere masuri concrete pentru participarea celor care se considera legati de Romania sau care provin din Romania, in termeni de parteneriat, la procesul de dezvoltare a tarii", a mai spus premierul Dacian Ciolos.

Ia finalul discursului, el s-a adresat celor care si-au pastrat cetatenia romana si i-a incurajat sa participe la procesele electorale din tara, utilizand avantajele oferite de votul prin corespondenta.

Premierul Dacian Ciolos se afla, incepand de sambata, intr-o vizita oficiala in Germania.