Aproximativ 50 de persoane protesteaza, duminica, la Dudestii Vechi din Timis, fata de ridicarea aici a primei sonde din judet de explorare petroliera de catre compania NIS Petrol, oamenii declarand ca le este teama sa nu fie cautate gaze de sist.

Cei circa 50 de protestatari - majoritatea activisti de mediu, dar si localnici - s-au adunat in jurul orei 17.00 in fata Primariei din localitate, afisand banerre cu mesaje precum "Stop fracking, respect earth" sau "Nu va fie frica, Dudestiul se ridica", transmite Mediafax.

De asemenea, manifestantii scandeaza "Coruptia ucide" si "Nu vrem sonde la Dudestii Vechi".

Potrivit organizatorilor, protestul are loc in contextul in care langa localitate se va ridica prima sonda de explorare a zacamintelor petroliere si de gaze din judetul Timis, investitia fiind facuta de NIS Petrol.

Activistii sustin ca aceasta ar cauta, de fapt, gaze de sist.

"Protestam fata de ridicarea primei sonde petroliere din judetul Timis pentru explorare la Dudestii Vechi. (...) Fiind la mare adancime, banuim ca se vor exploata gaze de sist si noi ne opunem. Vrem sa facem agricultura, nu fractura", a declarat pentru Mediafax Razvan Munteanu, unul dintre organizatorii protestului.

Din fata Primariei protestatarii au plecat in mars pe strazile din localitate.

Protestul nu este autorizat, organizatorii trimitand doar o informare Jandarmeriei si Prefecturii. Protestatarii sunt paziti de un numar mare de forte de ordine, care au informat organizatorii ca vor fi amendati daca mai continua actiunea.

Intr-un comunicat transmis recent de NIS Petrol, compania asigura locuitorii din Dudestii Vechi ca utilizeaza metode de explorare traditionale, fracturarea hidraulica nefiind luata in calcul. Totodata, compania arata ca acordurile cu Agentia Nationala de Resurse Minerale o obliga atat sa obtina date seismice, cat si sa foreze trei sonde de explorare.