Romania si Bulgaria ar putea vota impotriva Acordului comercial UE-Canada in semn de protest fata de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele in cazul cetatenilor romani si bulgari, informeaza publicatia EUObserver citand o scrisoare trimisa de ambasadorii celor doua tari, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ar fi foarte dificil ca, in actualul context, guvernele din Bulgaria si Romania sa gaseasca argumente in favoarea adoptarii Acordului economic si comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind ca Guvernul canadian continua sa aplice un tratament discriminatoriu cetatenilor nostri", se arata intr-o scrisoare a ambasadorilor roman si bulgar la Uniunea Europeana.

Textul documentului a fost prezentat la Bruxelles cu ocazia reuniunii Consiliului UE pentru Afaceri comerciale, desfasurata vineri.

Sintagma "tratament discriminatoriu" este o referire la mentinerea de catre Canada a vizelor de calatorie pentru cetatenii romani si bulgari.

"Lipsa unui angajament din partea partii canadiene si a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca Guvernul bulgar sa aprobe acordul comercial", a declarat ambasadorul Bulgariei, Dimitar Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.

Conform unui diplomat european, declaratia reprezentantului Bulgariei a fost primita cu tacere de catre ceilalti participanti la reuniune.

Uniunea Europeana intentioneaza sa aprobe in octombrie Acordul economic si comercial complet cu Canada (CETA).

Nu este clar daca Romania si Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada. Comisia Europeana va stabili daca tratatul va trebui ratificat sau nu de catre parlamentele statelor membre UE ori va avea nevoie doar de votul Consiliului UE. In Consiliul UE, Romania si Bulgaria pot pierde la vot.