Personalul militar din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va beneficia de articole noi de echipament special de protectie, in vederea eliminarii riscurilor care pot interveni pe timpul desfasurarii misiunilor specifice, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice.

Proiectul de hotarare privind stabilirea uniformei si a insemnelor distinctive pentru personalul militar din Ministerul Afacerilor Interne, a formei si continutului insignei si a documentului de legitimare pentru personalul militar din Jandarmeria Romana a fost publicat, vineri, pe site-ul www.mai.gov.ro, iar propunerile cu privire la acesta pot fi trimise pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, in termen de 20 de zile, conform unui comunicat difuzat de MAI si citat de Agerpres.

Proiectul prevede ca uniforma si echipamentul special pentru personalul militar din MAI se acorda gratuit conform prevederilor legale, iar valoarea financiara a normelor de echipare la care au dreptul cadrele militare se stabileste anual, in functie de preturile la care se achizitioneaza articolele respective si se aproba de catre ministrul Afacerilor Interne.

Totodata, cadrele militare, care prin natura activitatii, sunt obligate sa poarte in majoritatea timpului tinuta civila, pot primi drepturile de echipament sub forma baneasca integral sau numai o parte din acestea si diferenta in articole de echipament pentru completarea uniformei.

Sumele necesare se vor asigura din venituri proprii pentru efectivele care executa paza cu plata, iar pentru celelalte efective din fondurile alocate prin bugetul anual al MAI, mai prevede proiectul de HG.

Conform notei de fundamentare a proiectului, prevederile in vigoare nu reflecta in totalitate conditiile optime necesare confortului termic si nevoile de echipare pentru protectia efectivelor participante la misiuni de ordine publica, antiterorista, interventii la incendii, deszapeziri, misiuni de operare - cautare, salvare, evacuare, misiuni internationale si misiuni de mentinere a ordinii publice pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in statiunile montane si pe trasee turistice din zona acestora ori in statiuni balneare sau in alte zone de interes operativ, instructie alpina etc.

"In vederea eliminarii riscurilor care pot interveni pe timpul desfasurarii de catre personalul militar a misiunilor specifice este necesara introducerea unor articole noi de echipament special de protectie", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit documentului citat, modificarile propuse prin proiectul de HG determina cresterea gradului de siguranta, protectie si confort al personalului pe timpul misiunilor specifice desfasurate si nu afecteaza uniformitatea coloristica a echipamentului, intrucat nuantele actuale raman in continuare valabile.

Modificarea culorilor, denumirii sau a termenelor de durata pentru unele articole de echipament, precum si inlocuirea materiilor prime utilizate in confectionarea unora dintre acestea nu implica cheltuieli suplimentare peste normele de echipare existente. Achizitionarea noilor articole de echipament special de protectie se va face esalonat, in limita bugetelor alocate MAI, fara a se solicita suplimentarea acestora, se mai arata in nota de fundamentare.