Mandatul de negociere al Romaniei la summitul crucial al NATO din iulie (Varsovia) va fi validat la viitoarea sedinta a CSAT, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Decizia a fost luata astazi, la intalnirea de la Cotroceni dintre presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.

Exercitii NATO in Marea NeagraFoto: MApN

Reamintim ca presedintele Iohannis a declarat joi, intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Rens Stoltenberg, ca Romania vrea ca NATO sa stabileasca la summitul din Polonia "cadrul unei prezente aliate navale permanente la Marea Neagra", precum si derularea de activitati comune de instruire a fortelor aliate in regiune. Cererea vine pe fondul lansarii de catre ministerul Apararii Nationale a unei proiect de constituire a unei flote comune la Marea Neagra, propunere privita cu reticenta de unii membri NATO care nu isi doresc iritarea Rusiei.

In plus, presedintele Iohannis a spus in conferinta cu Stoltenberg ca Romania vrea si o prezenta "credibila si predictibila a fortelor aliate pe flancul estic (al NATO - n.red.), cu realizarea echilibrului intre dimensiunea nordica si cea sudica a flancului estic". Cu alte cuvinte, Romania isi doreste o prezenta consistenta de trupe si echipamente militare si pe teritoriul sau, nu doar in partea nordica a flancului estic, adica in tarile baltice si Polonia.

Intrebat ieri de reporterul HotNews.ro daca NATO va accepta cererea Romaniei pentru o flota comuna la Marea Neagra, premierul Dacian Ciolos a declarat ca Romania are "discutii destul de avansate" cu Bulgaria si cu Turcia pentru a construi o flota comuna in Marea Neagra, care va avea un rol "in primul rand de exercitiu".

La randul sau, Jens Stoltenberg a precizat ca discutii suplimentare pe marginea acestui subiect vor avea loc la summitul NATO din Varsovia, care are loc in luna iunie. "Am crescut prezenta in Marea Neagra si am facut acest lucru pentru ca am cazut de acord ca dupa anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia si destabilizarea din estul Ucrainei, unde Rusia ii sustine pe separatisti, am decis sa implementam acest sistem de reasigurare in partea estica a Aliantei. Ca parte din aceasta actiune de reasigurare face parte si cresterea fortei navale in Marea Neagra".

Iohannis si Ciolos au discutat in intrevederea de astazi principalele obiective ale Romaniei in pregatirea Summitului NATO. La intalnirea de la Cotroceni au mai participat ministrul Apararii, Mihnea Motoc, ministrul de Externe, Lazar Comanescu, consilierul prezidential din Departamentul Securitatii Nationale, Ion Oprisor, si consilierul prezidential din Departamentul Politica Externa, Bogdan Aurescu.