Ambasada SUA la Bucuresti isi exprima "dezamagirea" legata de decizia BNR de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Bancii Nationale din perioada interbelica, prin lansarea unei monede omagiale, potrivit unui comunicat de presa. Ambasada SUA arata ca "Manoilescu a promovat si a contribuit activ la ideologia fascista si sentimentul antisemit in Romania, care in final au condus la cea mai intunecata perioada a acestei tari".

"In timp ce Ambasada SUA recunoaste dreptul Romaniei de a sarbatori traditiile institutiilor sale, aceste celebrari nu trebuie sa includa imagini ale unor persoane care au fost condamnate de catre istorie si care, prin faptul ca sunt onorate, sunt validate. Aceasta practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului", se mai arata in comunicatul Ambasadei SUA.

Reamintim ca initiativa BNR a fost intampinata cu critici puternice si din partea Institutului "Elie Wiesel" si Muzeului Holocaustului din Washington. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" afirma ca initiativa Bancii Nationale a Romaniei de a lansa o moneda omagiala dedicata lui Mihail Manoilescu "poate sa contribuie la promovarea unui model antidemocratic al nationalismului xenofob si antisemit si, totodata, aduce atingere memoriei victimelor fascismului din Romania si Europa".