Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a cerut comunitatii internationale sa acorde mai mult sprijin tarilor din Orientul Mijlociu care ofera ajutor refugiatilor, informeaza agentia de stiri MTI citata de Mediafax.

In cadrul unui interviu cu CNN, Szijjarto a afirmat ca intreaga comunitate internationala ar trebui sa ofere ajutoare financiare Iordaniei, Turciei, Libanului si regiunii kurde din Irak, astfel incat aceste tari sa poata ajuta "milioanele" de refugiati blocati acolo.

Oficialul ungar a mai declarat ca ar fi o greseala din partea Uniunii Europeane sa primeasca si mai multi refugiati. Intrebat ce se va intampla in cazul in care UE va implementa sistemul de cote obligatorii de refugiati, Szijjarto a tinut sa precizeze faptul ca Ungaria a contestat deja schema la Curtea Europeana de Justitie, la fel ca Slovacia, adaugand ca rezolutia privind cotele de migranti, care a fost adoptata anul trecut de ministrii de interne din UE, a incalcat regulile blocului comunitar, deoarece a modificat Acordul de la Dublin.

Guvernul ungar este insa de parere ca acordul de la Dublin poate fi modificat numai cu aprobarea parlamentelor nationale ale statelor membre, a spus ministrul.

Ungaria este membra a zonei Schengen, ceea ce inseamna ca are de obligatia de a-si proteja granitele sale, iar acest lucru este ceea ce Ungaria si face, a mai afirmat Szijjarto.