Ancheta administrativa in cazul fondurilor DIPI ce ar fi fost utilizate fraudulos, asa cum apare in rechizitoriul lui Gabriel Oprea, nu a fost facuta la nivelul Ministerului de Interne pentru ca documentele care atestau folosirea banilor au fost ridicate de DNA, sustine Petre Toba.

Intr-o reactie la solicitarea Mediafax, Petre Toba, ministrul Afacerilor Interne, sustine ca la momentul in care i-a fost prezentat raportul pe situatia de la DIPI documentele care atestau folosirea fondurilor directiei fusesera ridicate de catre procurorii DNA.

"Nu am facut niciodata comentarii privind cauzele penale si nu o voi face nici acum.O singura precizare cred ca se impune si anume ca la 18 ianuarie a.c., cand mi-a fost prezentat raportul Comisiei de control privind fondurile operative, ancheta penala fusese deja inceputa. De altfel, la data de 14 ianuarie a.c. a avut loc o perchezitie a DNA la sediul DIPI in urma careia s-au ridicat toate documentele relevante privind utilizarea acestor fonduri.In aceste conditii cercetarea administrativa nu s-ar fi putut desfasura. Precizez ca nu am avut nicio calitate in dosar si ca MAI a sprijinit ancheta procurorilor", a declarat ministrul.

Reactia vine dupa ce in rechizitoriul prin care Gabriel Oprea si fostul sef al DIPI, Gheorghe Nicolae, au fost trimisi in judecata procurorii DNA fac referire la activitatea noului ministru al Afacerilor Interne.

"In data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne in functie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului intocmit in acest sens. Desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind raspunderea materiala a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregatire profesionala", se arata in rechizitoriul DNA. Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar vor fi judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.