La Deveselu a fost operationalizata, joi, baza militara ce asigura una din componentele scutului antiracheta gandit de Statele Unite si ce va intra in administrarea NATO. Romania a trecut, oficial, sub o umbrela de protectie impotriva oricarei amenintari cu rachete balistice cu raza scurta sau medie. Baza ce a costat SUA circa 800 de milioane de dolari adaposteste un complex radar, trei baterii unde sunt rachetele-interceptoare fara incarcatura exploziva si mai multe perimetre de securitate. Vezi imagini cu baza de la Deveselu, atat din exterior, cat si din interiorul noii facilitati care transforma Romania intr-o veriga esentiala in strategia de aparare NATO.

Una din cele trei baterii cu interceptoare de la DeveseluFoto: Hotnews

VIDEO:

Video realizat cu echipament Nikon

---

Sistemul Aegis Ashore ce a fost operationalizat oficial, joi, la Deveselu a fost gandit inca de pe la mijlocul anilor 2000, cand fortele armate americane au cautat o modalitate de a transpune modulele antiracheta Aegis, gandite pentru nave si distrugatoare pe mare, intr-un complex pe uscat. Baza de la Deveselu a fost construita initial ca test, in 2014, undeva in New Jersey si apoi a fost demontata si transportata in Romania in 156 de containere. Totul a fost gandit sa fie modular.

Statele Unite au cheltuit nu mai putin de 800 de milioane de dolari doar pentru baza de la Deveselu, fara a include resursa umana si antrenamentele necesare. In lume sunt nu mai putin de 103 platforme Aegis, insa toate sunt pe apa, instalate pe nave si distrugatoare americane. Sistemul de la Deveselu este primul astfel de sistem pe uscat. Chiar si asa, sistemul si baza de la Deveselu poarta inca multe similitudini cu sistemul Aegis de pe un distrugator.

Pe langa asemanarea antenelor si a cladirii radar cu cele de pe distrugatoarele americane, din cele peste 5 milioane de linii de cod ce presupune componenta software a sistemului, doar 10.000 de linii de cod sunt diferite in modulul pe uscat.

O alta diferenta e ca, la Deveselu, complexul radar nu este activ tot timpul, asa cum se intampla pe navele americane echipate cu sistemul Aegis, ci sta in stand-by si asteapta un impuls de alerta de la un radar special amplasat in Turcia. Odata alertat, impreuna cu celelalte componente radar - fie ale navelor Aegis din Mediterana, fie ale celorlalte state NATO din Europa - baza de la Deveselu poate raspunde printr-o lansare de interceptori care sa neutralizeze, in medie cam in 15 minute, o racheta balistica cu raza scurta sau medie lansata spre statele Europene.

Oficialii americani, romani si NATO au sublinat de mai multe ori ca "scutul" este unul pur defensiv si nu poate diminua din capacitatile strategice ale Rusiei. Conform oficialilor americani, sistemul nu este capabil tehnic sa contracareze o racheta balistica intercontinentala lansata de Rusia. In plus, baza de la Deveselu este amplasata prea la sud si prea aproape de granitele Rusiei pentru a putea interveni. Chair si asa, dupa cum zic oficialii militari, numarul interceptorilor de la Deveselu sau de pe navele Aegis nu ar fi deajuns oricum sa faca fata unui atac major din partea unei puteri precum Rusia.

FOTO:

Citeste si:

Moment istoric pentru Romania: Scutul american antiracheta de la Deveselu a fost activat. Oficialii americani, romani si ai NATO au dat noi asigurari Rusiei ca nu e indreptat impotriva sa

Kremlin: ​Scutul antiracheta de la Deveselu, o amenintare directa la adresa securitatii Rusiei​

Oficiali americani: "Statele Unite nu au avut un partener mai bun decat Romania" / "Rachetele intercontinentale ale Rusiei nu pot fi tehnic contracarate de scutul antiracheta de la Deveselu. Conform tratatelor, Rusia nu ar trebui sa detina rachete balistice intermediare"

INFOGRAFIC Scutul antiracheta de la Deveselu devine operational de joi - Cum functioneaza, care sunt costurile si care sunt cele mai importante reactii de pana acum ale Rusiei