VIDEO:
Video realizat cu echipament Nikon
---
Sistemul Aegis Ashore ce a fost operationalizat oficial, joi, la Deveselu a fost gandit inca de pe la mijlocul anilor 2000, cand fortele armate americane au cautat o modalitate de a transpune modulele antiracheta Aegis, gandite pentru nave si distrugatoare pe mare, intr-un complex pe uscat. Baza de la Deveselu a fost construita initial ca test, in 2014, undeva in New Jersey si apoi a fost demontata si transportata in Romania in 156 de containere. Totul a fost gandit sa fie modular.
Statele Unite au cheltuit nu mai putin de 800 de milioane de dolari doar pentru baza de la Deveselu, fara a include resursa umana si antrenamentele necesare. In lume sunt nu mai putin de 103 platforme Aegis, insa toate sunt pe apa, instalate pe nave si distrugatoare americane. Sistemul de la Deveselu este primul astfel de sistem pe uscat. Chiar si asa, sistemul si baza de la Deveselu poarta inca multe similitudini cu sistemul Aegis de pe un distrugator.
Pe langa asemanarea antenelor si a cladirii radar cu cele de pe distrugatoarele americane, din cele peste 5 milioane de linii de cod ce presupune componenta software a sistemului, doar 10.000 de linii de cod sunt diferite in modulul pe uscat.
O alta diferenta e ca, la Deveselu, complexul radar nu este activ tot timpul, asa cum se intampla pe navele americane echipate cu sistemul Aegis, ci sta in stand-by si asteapta un impuls de alerta de la un radar special amplasat in Turcia. Odata alertat, impreuna cu celelalte componente radar - fie ale navelor Aegis din Mediterana, fie ale celorlalte state NATO din Europa - baza de la Deveselu poate raspunde printr-o lansare de interceptori care sa neutralizeze, in medie cam in 15 minute, o racheta balistica cu raza scurta sau medie lansata spre statele Europene.
Oficialii americani, romani si NATO au sublinat de mai multe ori ca "scutul" este unul pur defensiv si nu poate diminua din capacitatile strategice ale Rusiei. Conform oficialilor americani, sistemul nu este capabil tehnic sa contracareze o racheta balistica intercontinentala lansata de Rusia. In plus, baza de la Deveselu este amplasata prea la sud si prea aproape de granitele Rusiei pentru a putea interveni. Chair si asa, dupa cum zic oficialii militari, numarul interceptorilor de la Deveselu sau de pe navele Aegis nu ar fi deajuns oricum sa faca fata unui atac major din partea unei puteri precum Rusia.
FOTO:






Citeste si:
Moment istoric pentru Romania: Scutul american antiracheta de la Deveselu a fost activat. Oficialii americani, romani si ai NATO au dat noi asigurari Rusiei ca nu e indreptat impotriva sa
Kremlin: Scutul antiracheta de la Deveselu, o amenintare directa la adresa securitatii Rusiei
Oficiali americani: "Statele Unite nu au avut un partener mai bun decat Romania" / "Rachetele intercontinentale ale Rusiei nu pot fi tehnic contracarate de scutul antiracheta de la Deveselu. Conform tratatelor, Rusia nu ar trebui sa detina rachete balistice intermediare"
INFOGRAFIC Scutul antiracheta de la Deveselu devine operational de joi - Cum functioneaza, care sunt costurile si care sunt cele mai importante reactii de pana acum ale Rusiei
Intrebare #1: Este adevarat ce am auzit ieri la popota, in timp ce serveam masa si consumam una sticla bere fara alcool, ca acest scut ii sperie pe rusi chiar mai mult (daca e posibil asa ceva) decit arma aceea secreta cu laser cu care Ceausescu a topit in 1968 o divizie de tancuri rusesti care voiau sa treaca Prutul, de curgea metalul pe pod si pe partea stinga a Prutului ca la otelariile Krupp din Essen pe vremea lui Hitler?
Intrebare #2: Oare mai avem arma aceea?
Intrebare #3: Credeti ca in conditiile actuale (protejati de scut) brava noastra ostire ar putea ataca Rusia si sa ii batem pe mujici de sa le sune apa in cap pina se hotarasc sa ne dea tezaurul?
Intrebare #4: Avind in vedere ca NATO ( = USA) continua sa maseze trupe si tehnica militara in Estul Europei, credeti ca in primavara anului viitor, dupa preluarea presedintiei USA de catre neintrecutul politician si strateg planetar Mrs Hillary Clinton, in colaborare cu inegalabila cofetareasa Mrs Victoria Nuland si cu celelalte amateur lady strategists in the White House, am putea avea norocul sa ne bucuram sufletele noastre mioritice cu o "Primvara Est-Europeana" cu artificii, din Tarile Baltice pina in Bulgaria, care sa eclipseze spectaculoasa "Primavara Araba" de acum citiva anisori si sa faca uitate, ca insignifiante prin comparatie, frumoasele evolutii spre democratie ale Libiei, Siriei, Irakului, Afghanistanului, Egiptului etc.?
P.S.
Let's hope that "The United States is committed in spreading democracy in every country, on every continent", asa cum ne-a asigurat GWBush, si ca va veni vremea si pentru Estul Europei sa beneficieze de generozitatea Americii. De-ar fi sa nu ramina piatra pe piatra.
schimba vodca amice...
Nu va fi o problema. Poporul roman iubeste taxele.
Si-apoi, care a fost ideea principala, poate singura, cu care a venit Iohanis la Cotroceni? A fost: "2% din GDP pentru armata".
Are un mare bai însă. Recunoaște și articolul : NU POATE CONTRACARA !!!
Care-o fi rațiunea acestei investiții într-un scut care nu scutește?
800 000 000 $ Aproape un sfert din cât a furat Bechtel-ul cu „autostrada”. Deci se fac că fac autostradă iar apoi se fac că fac scut. Mai aveți ceva de mimat yankee boyz?
Hai, bre, ca sint colegii nostri. Azi adversari, miine, dupa ce intoarcem armele, tovarasi de lupta si de transee anti-americane.
Cum se vede din tabelul de la adresa de mai jos, America cheltuieste miliarde de dolari ca sa finanteze "foreign fighters", asa ca inca mai are balta peste.
http://www.vocativ.com/238592/the-u-s-just-wasted-half-a-billion-dollars-training-syrian-rebels/
Doar izolationistii americani croncane impotriva expansiunii militare a Americii, impotriva cresterii necontenite a cheltuielilor militare si, ceea ce ii caracterizeaza si ii stigmatizeaza in ochii umezi ai iubitorilor de pace, impotriva unui razboi atomic cu Rusia.
Iata un minunat prilej pentru a ne readuce in memorie pe martirii nostri - pe cei care au murit eroic prin munti si prin lagarele de concentarare/inchisorile comuniste pentru ca sperau cu disperare ca americanii vor veni in Romania sa ne scape de comunism !
Bine, foarte bine ar fi fost ca inaugurarea scutului de la Deveselu sa fi fost insotita de un comunicat privind sporirea masiva a investitiilor americane in economia romaneasca devastata de comunism !
Fara investitii masive ale partenerului nostru strategic (SUA), fara o economie puternic dezvoltata nu vom avea niciodata asigurata securitatea tarii.
Bine, foarte bine ar fi ca investitiile americane sa fie cel putin la nivelul pierderilor uriase pe care Romania le suporta ca urmare a deteriorarii relatiilor cu Rusia. In timp ce majoritatea covarsitoare a tarilor membre al UE intretin relatii economice deosebit de folositoare cu Rusia, noi (Romania) suntem in situatia de a fi puternic afectati d.p.d.v. politic si economic de ostilitatea Moscovei fata de tara noastra ca urmare a instalarii scutului defensiv de la Deveselu !?
Asteptam - la fel ca acum 50-60 de ani - pe americani sa vina - de data asta - cu investitii in economia romaneasca !
Investitiile or sa vina cand te mai pui la punct cu infrastructura, cu birocratia, cu taxele, etc. Deocamdata nu prea are nimeni chef sa piarda bani.
Pentru mai multe lamuriri cred ca merita sa ascultati înregistrarile.
de data aceasta sunetele (intrebarile si raspunsurile, in special) spun mai multe decat pozele si filmuletele scurte prezentate mai sus. In special prima inregistrare dupa min.14.00 spune multe...
http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_130677.htm
Ceea ce este insa mai important este ca aceasta investitie a devenit OPERATIONALA pentru NATO in Europe. Good job!
P.S.
Oare de ce mor de ciuda mujicii?
Daca NU mor de ciuda, oare de ce se agita asa de tare?
Peace and Happiness guys! But shilds UP!
Have a nice day!
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20993389-video-inspectie-militara-efectuata-vladimir-putin-sabotata-maner-jeep-rupt.htm
De reținut: nici un sistem de arme nu valorează mai mult decît oamenii care-l operează. Deci, în domeniul armamentului convențional, rușii sînt ceea ce au fost dintotdeauna - un morman de fiare vechi.
”Norocul” lor sînt nuclearele: chiar dacă funcționează doar în proporție de 1/10 tot aruncă planeta în haos.
Norocul celorlalți: ȘI PE EI !
https://youtu.be/riR-yw0S5xs
Singura diferenta intre cele doua incidente e intre musculatura generalului rus si cea a lui Tom Cruise.