Peste 60 de arheologi din Romania cer ministrului Culturii, Corina Suteu, anularea ordinelor emise de predecesorul acesteia, Vlad Alexandrescu, privind numirea membrilor in Comisia Nationala de Arheologie si in Comisia Nationala "Limes", fara consultare publica, potrivit Mediafax.

Arheologii au semnat o petitie, potrivit careia componenta celor doua comisii incalca recomandari ale UE referitoare la prezenta femeilor.

"In 27.04 a fost semnat de catre Vlad Alexandrescu un ordin de ministru privind componenta nominala a Comisiei Nationale - Limes si o zi mai tarziu ordinul privind nominalizarea membrilor Comisiei Nationale de Arheologie. Ordinele de ministru nu au fost postate pentru consultare publica pe site-ul Ministerului Culturii anterior semnarii lor. In ceea ce priveste numirea membrilor Comisiei Nationale de Arheologie, precizam ca din aceasta comisie, formata din 21 de persoane, face parte doar o singura femeie, iar intre cei 11 membri ai Comisiei Nationale ¬ Limes nu se regaseste nicio femeie, incalcandu-se astfel recomandari ale UE. Solicitam retragerea/anularea celor doua ordine de ministru", se arata in petitie.

De asemenea, arheologii reclama faptul ca, printre membrii ambelor comisii, se gaseste si Florian Matei-Popescu, consilier personal al ministrului Culturii la data semnarii ordinelor, ceea ce ar constitui un conflict de interese.

"Adaugam la cele de mai sus faptul ca Vlad Alexandrescu isi anuntase demisia pe o retea sociala in data de 27.04, semnand apoi cele doua ordine de ministru. Consideram ca modul in care a fost facuta selectia membrilor acestor comisii este netransparent", se mai arata in petitie.

Arheologii ii mai cer Corinei Suteu publicarea metodologiei aprobate prin ordin de ministru, dupa care se face selectia membrilor Comisiei Nationale de Arheologie, instituirea unei proceduri de selectie si numire pentru Comisia Nationala "Limes" si publicarea acesteia, inainte de a stabili componenta comisiei, publicarea componentei comisiei/grupului de lucru care face selectia membrilor acestor comisii, pentru a elimina orice suspiciuni asupra unor conflicte de interese.

"Solicitam publicarea listelor de propuneri pentru Comisia Nationala de Arheologie, trimise de institutele de arheologie, muzee, universitati, organizatii profesionale, publicarea CV-urilor candidatilor pentru Comisia Nationala de Arheologie", se mai arata in document.

Printre semnatarii petitiei se numara arheologi de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Brailei "Carol I", Muzeul Judetean Buzau, Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" Bucuresti al Academiei Romane, Muzeul National "Brukenthal" Sibiu, Muzeul Bucovinei - Suceava, Muzeul National al Unirii - Alba Iulia, Muzeul Judetean Satu Mare.