Fostul presedinte Traian Basescu a caracterizat, marti, afirmatiile procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, referitoare la dosarele privind fraude in achizitii publice in care sunt investigate fapte de abuz in serviciu drept "mincinoase", "propagandistice" si de natura a pune o presiune "incorecta" pe Curtea Constitutionala, informeaza Agerpres.

Traian BasescuFoto: Hotnews

"Este o afirmatie propagandistica si mincinoasa.

E dincolo de orice limita sa faci asemenea observatii sau sa incerci sa intimidezi Curtea Constitutionala spunand ca se inchid 865 de dosare. (...) Unii au o placere sadica sa puna catuse. Din aceasta placere, ii vezi pe unii la televizor ¬ unii, unele ¬ cand vorbesc de catuse, li se zdruncina tot trupul de bucurie. Ca sa fie abuz in serviciu, trebuie sa fie intentie, trebuie sa fie incalcarea legii, trebuie sa fie folos necuvenit. Daca astea 865 de dosare de care spune doamna Kovesi au in interiorul lor intentie, incalcarea legii si folos necuvenit este abuz in serviciu. Deci daca procurorii le-au facut bine, nu se inchide niciun dosar. Asta este presiune incorecta pe Curtea Constitutionala", a spus Basescu, la Romania TV.

Referindu-se la teoriile ca ar avea un interes in dezincriminarea abuzului in serviciu asa incat Elena Udrea sa scape de astfel de acuzatii, fostul sef al statului a afirmat ca Udrea se confrunta cu alte acuzatii si chiar daca una dintre ele este de abuz in serviciu, ea este "nesemnificativa".

DNA are in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice in care sunt investigate si fapte de abuz in serviciu, iar o eventuala dezincriminare a acestei infractiuni ar trebui sa-i ingrijoreze pe cetateni, pentru ca vinovatii nu vor mai putea fi pedepsiti si prejudiciile nu vor mai fi recuperate, a afirmat marti procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Astazi, noi avem in lucru 865 de dosare care au ca obiect frauda in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. (...) Vom vedea daca aceasta infractiune va fi dezincriminata sau va fi scoasa din legislatie. Noi nu o sa putem face investigatii, vom face investigatii pe alte tipuri de infractiuni care raman in competenta DNA. Dar nu procurorii trebuie sa fie ingrijorati aici, noi investigam faptele care ne sunt date in competenta de legiuitor, care raman in competenta dupa decizii ale Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa se intrebe si sa fie ingrijorati daca in Romania in acest moment (...) ne permitem ca stat ca astfel de infractiuni care cauzeaza prejudicii de milioane de euro sa le investigam sau nu", a declarat Kovesi, la Europa FM.