Contractele incheiate de spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii cu firma Hexi Pharma vor fi verificate prin intermediul compartimentelor de audit si vor fi recoltate probe pentru stabilirea concentratiei si a substantelor active din dezinfectantii utilizati in spitalele unde probele de sanitatie nu au iesit conforme, la laboratorul ICECHIM, informeaza marti Ministerul Sanatatii, potrivit Agerpres.

O serie de directii de actiune pe termen scurt la nivelul Ministerului Sanatatii au fost stabilite in cadrul intalnirii de lucru a premierului Dacian Ciolos, ministru interimar al Sanatatii, cu reprezentantii ministerului.

"In ceea ce priveste ancheta administrativa in cazul biocidelor, a fost dispusa masura recoltarii de probe in vederea stabilirii concentratiei si a substantelor active din dezinfectantii utilizati in spitalele unde probele de sanitatie nu au iesit conforme, la laboratorul ICECHIM. De asemenea, programul de control si preventie in ceea ce priveste utilizarea eficienta a dezinfectantilor va continua. Din punct de vedere al masurilor administrative, vor fi verificate prin intermediul compartimentelor de audit contractele incheiate de catre unitatile sanitare publice din subordinea Ministerului Sanatatii cu firma Hexi Pharma", se arata intr-un comunicat al MS.

De asemenea, au fost stabilite si masuri la nivel legislativ.

"La nivel legislativ, vor fi modificate cu celeritate o serie de acte normative menite sa imbunatateasca controlul si regimul utilizarii biocidelor, respectiv OMS 10/2010 in sensul testarii eficacitatii biocidelor la doua laboratoare acreditate, completarea listei documentelor pentru obtinerea avizului de punere pe piata, precum si depunerea periodica a doua rapoarte de testare a eficacitatii biocidelor de catre producator. Totodata, va fi completata H.G. 617/2014, in sensul inaspririi regimului pedepselor aplicabile in cazul declaratiilor de date false si nerespectarea continutului substantelor active de catre detinatorii autorizatiei de punere pe piata a biocidelor. O alta masura dispusa vizeaza aducerea la zi a Ordinului privind standardele testelor de sanitatie", precizeaza MS