Consiliul Europei face apel la statele membre sa nu incrimineze asistenta sociala si umanitara pentru imigrantii ilegali, iar serviciile lor sociale sa nu comunice datele personale ale acestor imigranti, conform unor recomandari lansate public luni, transmite AFP si Agerpres.

Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI), organ al Consiliului Europei, cere prin aceste noi recomandari statelor membre sa interzica serviciilor sociale sa comunice date personale privind imigrantii ilegali autoritatilor responsabile cu problemele privind imigratia.

"Trebuie ca statele sa creeze 'ziduri de protectie' pentru a distinge munca prestatorilor de servicii sociale de activitatile care urmaresc combaterea imigratiei si mentinerea ordinii", explica secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. "Situatiile in care, spre exemplu, medicii sunt constransi sa semnaleze imigrantii suspectati a fi intr-o situatie de ilegalitate nu trebuie sa conduca la a le nega imigrantilor dreptul la ingrijiri de sanatate", adauga el.

Consiliul Europei atrage de asemenea atentia sa nu se incrimineze asistenta sociala si umanitara pentru imigrantii ilegali, pentru ca ar risca sa incurajeze intoleranta si rasismul.

"Este extrem de contraproductiv pentru respectarea drepturilor omului sa se instaureze o 'infractiune de solidaritate'", afirma Christian Ahlund, presedintele ECRI. In formularea acestor recomandari, ECRI porneste de la constatarea ca imigrantii in situatie de ilegalitate in cele 47 de state membre ale Consiliului Europei se confrunta cu o presiune tot mai mare, care ii impiedica sa se bucure de anumite drepturi de care ar trebui sa beneficieze.

Reamintind totusi ca CEDO nu garanteaza dreptul de a intra si a fi rezident intr-un stat, ECRI subliniaza ca statele trebuie sa respecte drepturile umane ale tuturor persoanelor care se afla sub jurisdictia lor, indiferent care este statutul acestora.