Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, ca nu a primit nicio informare de la SRI despre sistemul medical, in contextul scandalului legat de dezinfectantii folositi in spitale, dar a adaugat ca a avut in urma cu cateva zile o discutie cu directorul Serviciului, Eduard Hellvig, in cadrul careia i-a solicitat sprijin, iar acesta i-a precizat ca-i va pune la dispozitie o sinteza, relateaza Agerpres.

Dacian Ciolos, in ParlamentFoto: Hotnews

"Nu, nu am primit. Am avut o discutie cu domnul director Hellvig, deja, in urma cu cateva zile si mi-a promis ca-mi va trimite in sinteza toate elementele pe care le au si i-am solicitat, intr-adevar, sprijinul si dansului", a declarat Dacian Ciolos la Parlament, intrebat daca a primit informarile SRI cu privire la problemele din spitalele romanesti.

Serviciul Roman de Informatii a trimis, in ultimii cinci ani, circa 100 de informari despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate, inclusiv legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti, a informat luni institutia.

Sursa citata mentioneaza ca informarile au continut si "aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara".

SRI afirma ca printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul si presedintele Romaniei.

"Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti", adauga SRI.

UPDATE - Liviu Dragnea despre informarile SRI: Nu au ajuns la mine, dar sunt convins ca au fost trimise la Guvern

Fostul vicepremier Liviu Dragnea, presedinte al PSD, a precizat luni ca nu a primit nicio informare de la SRI privind situatia din spitale si a adaugat ca astfel de informari ajungeau direct la ministru, care lua sau nu decizii in urma acestora, scrie Agerpres.

"Nu, eu nu am stiut de asta, dar sunt absolut convins ca au fost trimise si la Guvern, si la Ministerul Sanatatii, probabil si la Administratia Prezidentiala. In general, informarile care veneau din aceste zone nu se discutau in sedintele de guvern, veneau la ministere, la ministru in mod special, si ministrul impreuna cu colaboratori, cu echipa de conducere din minister, el avand acele informatii, lua decizii sau nu. La mine ajungeau informari care tineau de Ministerul Dezvoltarii", a declarat Dragnea la Senat, intrebat daca stie despre sapte informari transmise de SRI catre Guvernul Ponta referitor la infectiile din spitale.

Potrivit acestuia, in sedintele fostului cabinet nu s-a discutat pe baza unor informari din partea SRI, a SIE sau a altor structuri, "pentru ca acele informari au un regim special, de secret de serviciu, si ele nu pot fi aratate sau comentate cu altii care nu au acces la asemenea informari".

"Dar nu era nevoie sa se discute in guvern. Fiecare ministru ridica probleme importante din domeniul de activitate de care considera ca trebuie sa stie ceilalti. De dezinfectanti nu-mi aduc aminte, oi fi lipsit eu", a mentionat presedintele PSD.