Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat, luni, ca un al treilea afgan ar fi fost arestat in legatura cu incidentul produs la sfarsitul saptamanii trecute in apropiere de Kandahar, soldat cu moartea a doi militari romani.

"Se pare ca exista si un al treilea afgan care ar fi fost arestat in legatura cu incidentul respectiv. Din pacate, asemenea incidente au suficiente precedente in teatrul de operatii Afganistan. I-au lovit naprasnic si pe aliati ai nostri si pe americani. Au fost luate o serie de masuri speciale pentru prevenirea si combaterea lor. Sunt implementate proceduri dedicate acestui tip de risc, dar cu toate acestea, desi recent fenomenul se diminuase si chiar la un moment dat disparuse, intr-un teatru de operatii precum Afganistanul, cu un asemenea grad ridicat de risc, ele nu pot fi, din pacate, excluse", a afirmat Motoc, dupa ce a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Razboi Mondial, cu prilejul zilei de 9 mai.

Demnitarul a precizat ca ancheta militara legata de acest incident e facuta de romani, cu sprijin si informatii de la aliati si de la autoritatile afgane.

"A fost un schimb de focuri intr-o baza a politiei speciale afgane, in care ai nostri executau misiuni de pregatire cu ei. S-a deschis focul din partea a doi purtatori de uniforma a fortelor de politie afgana, probabil politisti afgani. Ai nostri au ripostat imediat, i-au doborat pe agresori. Din pacate, trei dintre militarii nostri din fortele pentru operatii speciale au fost atinsi, au fost transportati imediat la spitalul de campanie din baza militara Kandahar. Doi dintre ei s-au prapadit - sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu, sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu. Am fost extrem de afectat de aceasta veste naprasnica cu atat mai mult cu cat ii vizitasem in urma cu nu mai mult de sase zile in baza unde activau si i-am vizitat la inceputul anului in unitatea de unde provin, la Buzau", a adaugat ministrul.

De asemenea, potrivit unui comunicat MApN,Mihnea Motoc, a semnat luni decretul de avansare in gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Iulian Dumitrescu si a sergentului Adrian Vizireanu, care au cazut la datorie in timpul executarii unei misiuni in teatrul de operatii din Afganistan.

De asemenea, ministrul apararii nationale a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de decorare post-mortem a celor doi eroi cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, cu insemn de razboi, pentru militari.

Doi militari romani si-au pierdut viata si un al treilea a fost ranit in urma unui incident care a avut loc sambata dimineata, in apropiere de localitatea Kandahar dinAfganistan, pe timpul executarii unei misiuni de instruire a politistilor afgani.