Poate cel mai asteptat eveniment astronomic al anului are loc luni si va putea fi vazut de toti pasionatii de astronomie: doua planete se vor suprapune, Mercur si Pamant.

Pentru ca Mercur este o planeta situata intre Pamant si Soare, din cand in cand se poate vedea cum trece peste Soare. Practic, Mercur se afla intre noi si Soare la fiecare 115 zile, dar de obicei se afla mai sus sau mai jos fata de disc, fenomen care nu se poate vedea.

Rareori, cele trei obiecte se afla in acelasi plan si aliniate Soare-Mercur-Pamant, moment cand, vazut de pe Pamant, Mercur trece peste Soare, scrie astrourseanu.ro Fenomenul incepe la ora 14:35 (GMT pe Soare) cand cele marginile celor doua discuri se ating. Maximul se atinge la 14:38, cand discul lui Mercur se va afla peste cel al Pamantului. Finalul acestui fenomen vine la 14:42, cand iar cele doua planete vor fi tangente.

Din toata Romania tranzitul incepe la ora 14:11:53, plus minus cateva secunde in functie de locul de observatie

In estul tarii tranzitul incepe mai devreme (pe la secunda 50 a minutului 11 din a patrusprezecea ora), iar in vest mai tarziu (secunda 58 a aceluiasi minut din ora zilei de 9 mai).

Maximul fenomenului se produce cu patru minute inainte de ora 18, cand Soarele nu se afla foarte sus pe cer (cu doua ore si 30 de minute inainte de apus).

In continuare putem vedea cum Mercur se deplaseaza pe Soare, in timp ce acesta se apropie de orizont. Soarele va apune in jurul orei 20:30, mai devreme in estul si sudul tarii si mai tarziu in nord-vest.

Daca va aflati in vestul tarii veti putea vedea mai mult din tranzit (cu 30 de minute mai mult) pentru ca Soarele apune mai tarziu. Daca ratati acest tranzit, veti mai putea vedea o parte din cel din 11 noiembrie 2019 sau pe cel din 13 noiembrie 2032.