Politistul Marian Godina, criticul de film Andrei Rus si jurnalistul Stefan Mako s-au numarat printre "premiantii libertatii de exprimare", iar Elena Udrea, B1 TV, Evenimentul Zilei si trustul Intact au fost "repetenti ai libertatii de exprimare" la Premiile FreeEx 2016, care au fost decernate duminica seara de ActiveWatch, potrivit Agerpres.

Marian GodinaFoto: Facebook / Marian Godina

Evenimentul a avut loc in contextul in care pe 3 mai a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

Premiile au fost anuntate de Mircea Toma, presedintele ActiveWatch, si de realizatorul tv Catalin Stefanescu, in cadrul unui eveniment organizat la Teatrul Bulandra, in care a fost celebrata libertatea de exprimare a unei categorii speciale de cetateni - avertizorii publici de integritate.

Premii la categoria "repetentii libertatii de exprimare" au fost acordate televiziunii de stiri B1 TV, Elenei Udrea, cotidianului Evenimentul Zilei, trustului Intact si Jandarmeriei Targu-Mures. Niciunul dintre "repetenti" nu a fost prezent la eveniment.

B1 TV a primit premiul "Echidistanta cu chitanta" pentru ca "a incasat fara sa discrimineze bani din spagile luate de primari de toate culorile politice". Elena Udrea a primit premiul "Buna pentru mass-media" pentru "interventiile si presiunile editoriale din perioada 2010 - 2012, care ascundeau publicului hotiile din Gala Bute". Evenimentul Zilei a primit premiul "Evenimentul Elenei" pentru ca "este primul ziar dat spaga" si pentru ca "dosarele DNA arata ca Evenimentul Zilei a fost parte a unei spagi incasate de Elena Udrea".

Trustul Intact a primit premiul "Antena 3 vrea sa mai stea aici" pentru "martiriul mediatic declansat odata cu primirea ordinului de evacuare a sediului furat de la stat", cand "vedetele Antenelor au dezlantuit jihadul impotriva ANAF si a justitiei, care pornisera procedurile pentru recuperarea prejudiciului creat de Dan Voiculescu, parintele fondator al trustului, trust care nu mai este atat de intact".

Jandarmeria Targu-Mures a primit premiul "Amenda patriotica" pentru ca "pe 10 martie 2016 a amendat 90 de participanti la Marsul Secuilor, eveniment notificat inca din anul 2015 si in urma caruia ungurii n-au fugit cu Ardealul". Persoana desemnata de Mircea Toma sa transmita acest premiu reprezentantilor Jandarmeriei Targu-Mures a fost Mihail Bumbes de la Militia Spirituala, care de-a lungul timpului a primit amenzi pentru actiunile sale de protest.

Printre "premiantii libertatii de exprimare" s-a numarat politistul Marian Godina. Acesta a primit premiul "Arbitru al integritatii" pentru ca "a folosit cu responsabilitate 'fluierul de integritate' si a semnalat public cum superiorii sai au vrut sa-l sanctioneze la presiunea unei membre a PSD, pentru ca a aplicat legea". Prezent la eveniment, Godina a multumit pentru distinctie.

"Premianti ai libertatii de exprimare" au fost si Alin Goga, Liviu Costache si Claudiu Tutulan, care "au folosit cu responsabilitate 'fluierul de integritate' si au semnalat public gropile din CNADNR". Premiul le-a fost inmanat de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

"Vorbeati de echidistanta spagilor pe care le lua un post de televiziune. Aceeasi echidistanta a spagilor este si in CNADNR, se iau si de la constructori, si de la consultanti, si de la proiectanti. Lucrul asta nu vor sa-l vada nici ministrul, nici directorul general si oricum ii dedic acest premiu domnului Narcis Neaga, care ne face fericiti pe toti si ne-a facut fericiti cu autostrazile demolate, pe care inca le avem demolate si am investit 10 miliarde de euro, nu avem nimic, asta este", a spus Alin Goga, afirmand ca ii pare rau ca doar trei persoane se bat "cu o mafie". "Ar trebui sa fim mult mai multi, mult mai nemultumiti, nu doar din fata televizorului sa injuram sau cand suntem in masina, ca dam in toate gropile. Nu suntem prosti sa dam in gropi", a mai spus Alin Goga.

Acelasi premiu "Arbitru al integritatii" a fost acordat si criticului de film Andrei Rus pentru ca "a folosit cu responsabilitate 'fluierul de integritate' si a semnalat public presiunile conducerii UNATC asupra revistei Film Menu, devenind apoi tinta unor sanctiuni greu de imaginat". "Am incercat sa vorbesc despre lucruri care mi se pareau in neregula", a afirmat Andrei Rus la primirea premiului.

Si cetatenii activisti din Sebes au fost premianti ai libertatii de exprimare si au primit premiul "Tulai scump ii fluieruuu" pentru ca "pazesc cerul Sebesului de norii de formaldehida si pentru ca nu se lasa intimidati de procesele in care compania Kronospan ii ameninta cu amenzi si despagubiri de cate 250.000 de lei de fluierat". Premiul a fost inmanat de Ovidiu Nahoi, redactorul-sef al RFI Romania.

Premiati pentru libertatea de exprimare au fost si jurnalistii Sidonia Bogdan, Ana Poenariu, Emilia Sercan, Ovidiu Vanghele si Dragos Patraru, dar si publicatia online PressOne.ro, care au primit premiul "Erou pe frontul interesului public" pentru ca "nu au cedat in fata tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea si au aratat lumii ca generalul este gol".

Ziaristul Stefan Mako de la Casajurnalistului.ro a primit titlul "Cel mai iubit dintre parcagii" pentru "curajul de a povesti despre un etnic rom, pentru curajul de a povesti despre un om sarac, pentru curajul de a relata despre violenta din unele sectii de politie".

Un alt premiu al libertatii de exprimare, intitulat "Meseria bate xenofobia", a fost acordat jurnalistilor Stefan Mako si Matei Barbulescu si fotoreporterului Thomas Campean pentru reportajul "4000 de km garduri", publicat pe Casajurnalistului.ro, jurnalistului Ovidiu Vanghele si fotoreporterului Andrei Pungovschi pentru reportajul "Criza refugiatilor: Povesti de groaza, multe intrebari si, deocamdata, prea putine raspunsuri", publicat pe Euractiv.ro, publicatiei Vice pentru politica editoriala multiculturala in problema refugiatilor si jurnalistului Andrei Mantog, de la Kamikaze, pentru a fi incurajat "sa renunte la ideea de a parasi Romania pentru ca e xenofoba".

Ultimele doua premii au fost inmanate de Petre Florin Manole, reprezentant al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care a afirmat ca CNCD si-a dorit sa arate si exemplele pozitive in privinta libertatii de exprimare. "Am vrut foarte mult ca institutie sa fim parte la tot acest eveniment pentru ca fiind o institutie care deseori dam sanctiuni pentru discriminare uneori jurnalistilor, ei bine atunci cand dam jurnalistilor sanctiuni pentru discriminare ei se plang, (spun - n.r.) ca (...) e libertate de exprimare. (...) E posibil ca unii oameni sa vada asa un conflict intre CNCD si libertatea de exprimare sau oricum o problema (...) si atunci am zis ca ar fi bine sa fim cat de echilibrati se poate si sa aratam si exemple pozitive atunci cand vorbim despre presa si exemple de urmat, nu doar sa fim lupul cel rau", a spus Petre Florin Manole.

Dupa decernarea premiilor FreeEx a fost prezentat spectacolul "Oameni obisnuiti", de Gianina Carbunariu, care spune povestea celor care inca mai cred in integritate in institutiile publice.