Adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a declarat ca trupele SUA vor fi prezente in Romania 12 luni/an dupa ce presedintele Obama a cerut Congresului american un buget patru ori mai mare destinat Initiativei pentru Reasigurarea Europeana (European Reassurance Initiative/ ERI).

Antony BlinkenFoto: Flickr

Cvadruplarea bugetului va insemna ca SUA vor putea aduce o a treia brigada in Europa (peste 4.000 de soldati), iar trupele americane vor fi prezente in Romania printr-o rotatie persistenta, a mai spus Blinken duminica intr-o conferinta de presa desfasurata la Ambasada SUA.

Antony Blinken a mai spus ca marirea de patru ori a bugetului pentru ERI este "un angajament ferm si o investitie" a SUA in securitatea aliatilor de pe flancul estic al NATO si a intarit angajamentul administratiei Obama pentru apararea tuturor aliatilor NATO: "Romania trebuie sa aiba incredere deplina in angajamentul absolut al SUA si al celorlalti aliati de a veni in apararea oricarei tari, asa cum prevede Articolul 5 al Tratatului NATO".

Reamintim ca ministrul Apararii, Mihnea Motoc, declara in februarie la Europa FM ca daca negocierile din NATO vor ajunge la rezultatul scontat de Bucuresti, Romania ar putea gazdui circa o mie de militari americani.

Blinken, adjunct al secretarului de stat american, s-a aflat sambata si duminica la Bucuresti, unde a avut intalniri cu presedintele Iohannis, premierul Ciolos si alti membri ai guvernului, dar si ai mediului de afaceri si ai societatii civile. Blinken se afla intr-un turneu european care a mai cuprins Polonia si Bulgaria pentru a pregati Summitul NATO din Polonia (luna iulie a.c.).