Prof. univ. dr. Ioan Lascar a declarat pentru Agerpres ca, in prezent, Sectia de Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, investitie ''deosebit de costisitoare", este perfect functionala, asigurand ''asistenta de inalta calitate intr-un domeniu medical extrem de delicat", dar constituindu-se si intr-o ''scoala pentru multiplicarea, in Romania, a unor asemenea compartimente ce trateaza cazuri deosebit de delicate".

''Avem in rezolvare, in prezent, primele trei cazuri. A fost o nastere dificila si costisitoare. A durat 16 ani pentru a crea o structura cu totul noua in Romania, cu o dotare specifica materiala si umana de varf. Extrem de costisitoare pentru ca un bolnav ars reprezinta cel mai complex si mai costisitor tip de pacient. Fiind o structura absolut noua, a fost necesara si profesionalizarea personalului medical ce o deserveste. Acum aceasta unitate medicala este una competitionala la nivel mondial, fiind proiectata, croita, dotata ca afara si functionand cu personal avand o viziune racordata la ceea ce este mai nou in asemenea institutii in spatiul european", a spus Lascar, seful Sectiei de chirurgie plastica si reparatorie de la Floreasca.

El a aratat ca o asemenea unitate medicala poate fi considerata, simultan, pilon si centru metodologic.

''Sistemul nostru de sanatate este cam invechit raportat la palierul de calitate pe care il reclama acest tip de asistenta de sanatate. Noua unitate este, insa, o scoala pentru multiplicarea unor asemenea compartimente ce trateaza cazuri deosebit de delicate din punct de vedere medical in Romania", a afirmat medicul.

Dr. Lascar a dezvaluit faptul ca exista un grup de lucru la nivelul Ministerului Sanatatii, care va pune la punct o strategie ce vizeaza infiintarea, in viitorii 4 - 5 ani, a unui compartiment de arsi in importantele centre medicale universitare ale tarii.

''S-a ajuns la concluzia ca este necesara imbunatatirea asistentei pacientilor arsi in intreaga tara si apeland la finantare de la Banca Mondiala, in acord cu previziunile respectivului grup de lucru, intr-un viitor cat mai apropiat, 4 - 5 ani, va fi posibil sa diseminam acest tip de unitate la nivelul regiunilor tarii, intr-o prima faza in 4 - 5 centre medicale romanesti", a aratat Lascar.

Acesta a participat la Comanesti, in acest sfarsit de saptamana, la redeschiderea Ambulatoriului Spitalului Orasenesc ce ii poarta numele ca urmare a contributiei sale la sustinerea eforturilor de modernizare.