Premierul Dacian Ciolos a anuntat sambata, dupa intalnirea desfasurata la Palatul Victoria privind situatia din sistemul sanitar, ca a solicitat Ministerului Sanatatii sa declanseze incepand de astazi o ancheta administrativa ce presupune testarea tuturor substantelor dezifectante folosite in toate spitalele din tara. Urmeaza sa fie testate atat concentratia biocidelor, cat si eficienta lor. Ministerul urmeaza sa preleve din spitale probe din biocidele folosite in prezent, indiferent de firma de unde provin acestea. Totodata, vor fi testate amanuntit noi probe din cele 50 de spitale unde s-au inregistrat probe neconforme la testele recent, a precizat Ciolos. Primele rezultate sunt asteptate la sfarsitul zilei de miercuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Palatul Victoria s-a desfasurat sambata dupa-amiaza o intalnire pe tema situatiei din sistemul sanitar si a scandalului dezinfectantilor din spitale, au declarat surse oficiale pentru Agerpres. Si Biroul de presa al Guvernului a anuntat ca sambata, in jurul orei 16:00, va avea loc o intalnire cu factorii de decizie din sanatate.

Digi 24 a anuntat ca la sediul Guvernului au ajuns ministrul de Interne, Petre Toba, si premierul Dacian Ciolos. La ora 16:30, ministrul Sanatatii nu venise inca. Exista informatii conform carora Patriciu Achimas-Cadariu se afla la Cluj-Napoca. Dacian Ciolos i-a convocat de urgenta la Guvern pe responsabilii din Sanatate.

  • Redam integral declaratia de presa sustinuta de Dacian Ciolos (sursa: Guvern):

"Buna ziua.

In primul rand dati-mi voie sa transmit condoleante familiilor celor doi militari romani care, am aflat, si-au pierdut astazi viata in Afganistan.

As dori, totodata, sa fac o declaratie de presa legata de sanatate. Data fiind seriozitatea situatiei, in acest sector am convocat astazi un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sanatatii Publice, a Ministerului de Interne, a Cancelariei Primului Ministru si a corpului de control al primului ministru. Am trecut in revista masurile care au fost luate in ultimele 24 de ore.

Se actioneaza pe doua piste. Pe de-o parte avem ancheta penala. Ati vazut astazi, au avut loc deja descinderi ale politiei in peste 20 de judete, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Si am incredere ca Parchetul General va desfasura ancheta cu celeritate pentru a avea concluziile cat mai repede.

Pe de alta parte, in paralel cu aceasta ancheta penala, care tine de Parchet, am cerut conducerii Ministerului Sanatatii sa declanseze incepand de astazi si o ancheta administrativa. Obiectul este de a recapata increderea in produsele folosite pentru dezinfectii in spitale, pentru ca de aici au aparut probleme zilele trecute legat de neincredere in privinta calitatii si eficientei produselor folosite la dezinfectii in spitale.

Vom testa produsele de dezinfectie la doua niveluri. Pe de-o parte concentratia produselor folosite pentru dezinfectie sau a asa numitelor biocide, dar si eficacitatea lor. Astfel, in cursul zilei de maine am cerut Ministerului Sanatatii sa se organizeze in asa fel incat sa asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de esantioane a produselor folosite acum pentru dezinfectie din toate spitalele. Deci toate produsele, indiferent de provenienta lor si de la toate spitalele din Romania.

Tot maine cel putin esantioanele care provin din cele 50 de spitale unde au fost identificate probleme de sanitatie vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentratiei. Am asigurari de la doamna director general de la ICECHIM, cu care am avut o discutie astazi, ca institutul se va organiza in asa fel incat sa poata asigura in zilele urmatoare testarea acestor probe cu prioritate pentru probele provenind din cele 50 de spitale si sper eu ca pana miercuri cel tarziu, pana la sfarsitul zilei de miercuri sa avem primele rezultate ale testelor de concentratie, cel putin provenind din cele 50 de spitale. Dupa aceea, in zilele urmatoare din saptamana viitoare vor continua testele si pentru celelalte esantioane din celelalte spitale. Asta este pentru partea de concentratie a produselor.

Insa am inteles de la specialisti ca dincolo de aceste teste de concentratie pentru a ne asigura de calitatea produselor avem nevoie si de teste de eficacitate si am constatat si aici cu surprindere ca nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate in Romania, laboratoare publice. Exista doar, din cate am inteles, unele laboratoare private, ale companiilor care produc acesti dezinfectanti. Exista, in schimb, doua laboratoare care sunt in pregatire pentru acreditare si am cerut ca si acest proces de acreditare sa fie realizat cu celeritate.

Am constatat totodata o problema legislativa in privinta procesului de verificare si monitorizare a biocidelor. Aceasta verificare si monitorizare, in momentul de fata, in Romania se face doar pe baza unor documente, deci administrativ in sarcina producatorilor.

Miercuri am cerut Ministerului Sanatatii sa vina cu un proiect de modificare a unei hotarari de guvern prin care sa amelioram procedura de control si de monitorizare a biocidelor si sa crestem exigenta acestui proces de control si de monitorizare.

Aceasta este o prima etapa a masurilor pe care le avem in vedere pentru a clarifica situatia privind inspectiile din spitale. In perioada urmatoare vom veni cu alte masuri.

Intentionez, de altfel, ca in cursul zilei de luni sa organizez o intalnire cu un grup de experti, de specialisti, provenind din sistemul de sanatate, dar si din afara sistemului, dar care cunosc sistemul, pentru a avea o discutie mai ampla, legat de masurile pe care le putem lua pentru a imbunatati situatia in sistem si mai ales pentru a recastiga increderea cetatenilor, a pacientilor in sistemul de sanatate din Romania.

Asa cum am mai declarat deja, sanatatea devine o prioritate pentru mine pentru urmatoarele luni de mandat si vom cauta toate masurile pe care le putem lua pe termen scurt si pe termen mediu, deci in urmatoarele luni pentru a ameliora situatia in acest sector.

Va multumesc.".