Ministerul Sanatatii a anuntat, vineri seara, ca, pe baza analizei situatiei existente, a elaborat un plan de masuri si a decis, ca prima etapa, "extinderea in regim de urgenta a prelevarii testelor de sanitatie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite in cadrul unitatilor sanitare cu patruri. Actiunea se va derula prin controale incrucisate in unitatile sanitare in care au fost depistate neconformitati cu prilejul actiunilor de control anterioare", informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

Analize laboratorFoto: Hotnews

"Pana in acest moment au fost prelevate 133 de teste de sanitatie din alte produse biocide utilizate de unitatile sanitare din 6 judete (Dolj, Gorj, Ialomita, Ilfov, Neamt, Vrancea), dintre care 8 au fost neconforme", se mai arata in comunicat.

Potrivit Ministerului Sanatatii, rezultatele complete vor fi facute publice si transmise tuturor factorilor de decizie impreuna cu propunerile de masuri care se impun. "Masurile sunt parte a Planului National de Control al Infectiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sanatatii care isi propune totodata o serie masuri legislative in materie, un plan adecvat de investitii si instruirea personalului implicat in activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic si control al infectiilor nosocomiale", se mai arata in comunicatul ministerului.