Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, este acuzat ca a mintit in conferinta de presa de miercuri, atunci cand a declarat ca nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme in urma controalelor recente "pentru ca Parchetul face o ancheta si aceasta lista e parte din dosar". Ministerul Sanatatii a publicat lista celor 50 de spitale vineri, in urma presiunii publice in acest caz, dar a precizat, intr-un comunicat, ca face publica lista "cu aprobarea Parchetului General". Raspunzand insa unei solicitari a Gazetei Sporturilor pe aceasta tema, Parchetul a precizat ca "intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Sanatatii nu exista o corespondenta scrisa in sensul celor mentionate in solicitarea dumneavoastra", scrie Tolo.ro.

Patriciu Achimas CadariuFoto: Agerpres

De asemenea, publicatia VICE.com si-a indemnat cititorii, in aceste zile, sa ceara accesul la lista spitalelor cu probleme, informatie de interes public.

Un cititor VICE a primit urmatorul raspuns de la Ministerul Sanatatii:

"Stimate domn / doamna

Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, privind punerea la dispozitie a buletinelor de analiza pentru toate cele 3526 de probe prelevate si analizate in cadrul testelor de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, va comunicam urmatoarele:

Urmare a faptului ca pe rolul Parchetului General exista inregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor in unitatile sanitare va aducem la cunostinta faptul ca rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penala. Ca atare in conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispozitie."

Ministerul Sanatatii a publicat vineri dupa-amiaza, in urma presiunilor publice, lista spitalelor unde au fost gasite probe neconforme in urma controalelor facute de Directiile de Sanatate Publica din tara. Probele neconforme identificate vin de la 50 de spitale, dintre care 9 din Capitala, precum Institutul National de Endocrinologie "Parhon", Spitalul de Urgenta "Pantelimon", Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Spitalul Universitar de Urgenta. Pe lista se mai gasesc unitati sanitare importante din tara, precum Spitalul Clinic de Copii Brasov, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galati, Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" Cluj si Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi.

"Pentru informarea cetatenilor, Ministerul Sanatatii, cu aprobarea Parchetului General face publica lista unitatilor sanitare in cadrul carora au fost depistate probe neconforme in urma controalelor realizate conform dispozitiei ministrului Sanatatii prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica din tara", a anuntat vineri Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

Lista completa a spitalelor cu probleme aici.