Alianta Medicilor si Asociatia Daruieste Viata au inaintat un memoriu catre presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si ministrul Sanatatii Patriciu Achimas Cadariu, in care avertizeaza cu privire la riscurile utilizarii de substante dezinfectante diluate in spitalele din Romania. Semnatarii atrag atentia ca impactul posibilei falsificari a unor produse de dezinfectare Hexi Pharma, "asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea si raspandirea germenilor multirezistenti intruneste conditiile declararii situatiei de urgenta".

"Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expusi pacientii si a amplitudinii situatiei de risc suntem de parere ca impactul acestei posibile falsificari de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea si raspandirea germenilor multirezistenti intruneste conditiile declararii situatiei de urgenta! Subliniem ca este realmente un atentat la sanatatea publica daca se dovedeste ca la Hexi Pharma acesta era modul de lucru! Trebuie sa amintim si faptul ca firma in cauza a demonstrat suficienta rea credinta si prin ignorarea opiniei publice, omitand sa dea public declaratii atunci cand o ancheta mediatica a fost lansata in legatura cu produsul Thor, utilizat la maternitatea din Pitesti. Datorita presiunii mediatice firma si-a schimbat denumirea din Universitar Farma in Hexi Pharma."

Cele doua organizatii precizeaza ca isi doresc ca demersul lor sa fie perceput "drept un impuls real al societatii civile spre combaterea unei situatii de risc genocidal. Demersul de fata provine din partea unor asociatii care s-au remarcat prin actiuni emblematice in privinta (re)construirii sistemului medical romanesc."

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si Asociatia Daruieste Viata precizeaza ca vor continua sa militeze impreuna pentru o abordare profesionista in rezolvarea situatiei, "fapt ce presupune un plan care sa aiba in vedere toate aspectele legate de siguranta pacientului, adica cel putin cele enumerate mai sus. Consideram ca toate aceste demersuri trebuie indeplinite in conditii de transparenta totala si credibilitate".

MEMORIU privind consecințele deosebit de grave ale utilizării de substanțe dezinfectante improprii