Ciolos trimite Corpul de control sa verifice modul in care Ministerul Sanatatii a controlat dezinfectantii din spitale. Plus o inspectie la comisia de biocid de pe langa Ministerul Sanatatii

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 5 mai 2016, 18:39 Actualitate | Esenţial

Dan Suciu
Foto: Agerpres
Premierul Ciolos a trimis Corpul de control in doua controale majore la Ministerul Sanatatii: unul va verifica modul in care ministerul a controlat dezinfectantii Hexi Pharma, al doilea - la comisia de biocid a ministerului. Cele doua controale vin pe fondul indoielilor exprimate de medici, ziaristi si membri ai societatii civile fata de modul in care Ministerul Sanatatii a gestionat criza dezinfectantilor.

Executivul va considera Sanatatea prioritatea numarul unu a actului de guvernare in urmatoarele luni, a declarat joi seara purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anuntand o serie de masuri imediate ce vor fi luate de guvern.

"Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sectorul sanitar, Executivul va considera din acest moment Sanatatea prioritatea numarul unu in urmatoarele luni", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Suciu a anuntat astfel ca Executivul va lua o serie de masuri pe termen scurt, mentionand ca premierul a decis sa trimita Corpul de control la Comisia nationala pentru produse biocide de pe langa Ministerul Santatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor in spitale. "Vrem sa stim daca criteriile au fost respectate si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile de acreditare si dezinfectie", a explicat Suciu.

Totodata, a mai aratat Suciu, Corpul de control al premierului "va analiza rigoarea metodologica a inspectiilor de sanitatie realizate de Ministerul Sanatatii in ultimele zile, pentru a avea garantia corectitudinii rezultatelor din ultimele zile" si ca, "in caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului, care deja s-a sesizat in legatura cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate in ancheta aflata in derulare".

"Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos va solicita masurile administrative care se impun", a mai precizat Suciu, amintind de asemenea ca, "in acest moment, Corpul de control analizeaza declaratiile contraditorii legate de folosirea Sectiei de Arsi a Spitalului Floreasca".

Tot in ceea ce priveste masurile pe termen scurt, a continuat purtatorul de cuvant, Executivul pregateste pentru urmatoarea sedinta de Guvern o Hotarare prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, in procedura de urgenta.

"E inacceptabil sa nu existe un laborator acreditat din 2007 si sa nu putem avea o rigoare certificata in ceea ce priveste analizele spitalicesti. Vom continua sa utilizam expertiza laboratorului si sa trimitem pentru analize esantioanele de teste, inclusiv pentru concentratia produselor de dezinfectie", a declarat Suciu.

De asemenea, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului, premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, "sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale anuntat saptamana trecuta".

Declaratia integrala a lui Dan Suciu:

”În ultima perioadă au apărut în spațiul public o serie de informații și suspiciuni legate de situația din sectorul de sănătate. Au apărut suspiciuni legat de stadiu infecțiilor nozocomiale, de utilizarea inadecavată a secțiilor de sănătate din spitale sau de eficiența utilizării dezinfectanțiilor intraspitalicești.

Pentru a clarifica, menține și recaștiga încrederea în sectorul sanitar, premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul de sănatate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni. În consecință, Guvernul își asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situației actuale și alte structurale, pentru perioada imediat următoare.

În consecință, măsurile pe termen scurt sunt:

Corpul de Control a Primului-Ministru va demara un control la nivelul Comisiei de Biocid, de pe lângă Ministerul Sănătății, comisie care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților intraspitalicești. Vrem să știm dacă criteriile au fost respectate și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție.

Totodată, Corpul de Control al Primului-Ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor din ultimele zile. În caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat în legatură cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate în ancheta aflată în derulare.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș va solicita măsurile administrative care se impun. Reamintesc că, în acest moment, Corpul de Control analizează declarațiile contraditorii legate de folosirea Secției de Arși a Spitalului Floreasca.

Tot în ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă de Guvern o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, în procedură de urgenţă. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua să utilizăm expertiza laboratorului şi să trimitem pentru analize eșantioanele de teste, inclusiv pentru concentraţia produselor de dezinfecţie.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Patriciu Achimaș Cadariu să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecţiilor nozocomiale anunţat săptămâna trecută.

Premierul Dacian Cioloș aşteaptă, de asemenea, ca organele de cercetare penală să vină cu concluzii în cel mai scurt timp posibil, astfel încât Guvernul să poată lua măsurile care decurg şi care ţin de competența Executivului.

Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere țin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate.

Avem o infrastructură spitalicească veche și suntem datori să reîncepem construcția de unități spitalicești. Este momentul să anunțăm programul de parteneriat public-privat de reconstrucție a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment: Spitalul de copii Marie Curie și Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, în București. Sunt programe-pilot care vor putea fi continuate cu alte obiective, în perioada următoare. De asemenea, vom accelera proiectele cu finanțare europeană pentru construcția celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.

Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncții manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice și a modului în care unitățile spitalicești se subordonează autorităţilor centrale și locale. Guvernul va aborda și aceste probleme.

Considerăm că toate aceste măsuri pot să contribuie la recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate și vrem să colaborăm, pentru aceasta, cu toți factorii din sistem – medici, manageri, asociații profesionale și neguvernamentale”.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5244 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Hei-rup!!! (Joi, 5 mai 2016, 19:00)

  king david hotel [utilizator]

  va considera, va lua, lua implementa va.....

  Dar ce a facut in ultima saptamana?A acoperit o mare porcarie. Si toata tara - cine e interesat, desigur- a putut sa o vada!
 • 0 (6 voturi)    
  din nou se ocoleste problema: concentratii false!! (Joi, 5 mai 2016, 19:16)

  king david hotel [utilizator]

  Se vor controla caiete de sarcini, achizitii, proceduri....dar NIMIC despre analiza concentratilor! Sa se vada daca ce scrie pe eticheta exista si in interior!

  Se ocoleste cu nesimtire evidenta exact ceea ce conteaza!
 • +1 (5 voturi)    
  Premierul de mucava (Joi, 5 mai 2016, 19:56)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Incearca iar sa ise basma curata. Un las si o sluga a celui care l-au promovat pe scaunul de premier. Potcaria de la ONB nu i se va ierta. Un individ fara viitor politic, ramine doar un functionaras lipsit de viziune di ineficient
 • +3 (5 voturi)    
  Au aparut suspiciuni? (Joi, 5 mai 2016, 19:57)

  aniod [utilizator]

  Nu, sunt prietenii morti in urma spitalizarilor, intrati pe picioare, iesiti pe targa, sunt ceritudini, nu suspiciuni. Da, au murit in ultimii ani, deci "in ultima vreme".
  • 0 (0 voturi)    
   trist sti ce e? (Vineri, 6 mai 2016, 12:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui aniod

   ca cei morti in spitale nici macar nu sunt cea mai mare problema...
   problema majora e ca "incurajezi" mutatii si rezistenta la dezimfectanti etc... si ne vom trezi cu niste bacterii, virusi etc... pe care nu le mai omoara nimeni!
   ar trebui sa fi fost pana acum deja vreo 10 arestari mini... ar trebui sa vorbim de minim 10 ani de puscarie pe cam de om... dar... traim in romania
 • +5 (5 voturi)    
  Puncte simple pe agenda corpului de control (Joi, 5 mai 2016, 20:14)

  radu_cel_frumos [utilizator]

  1. Hartia igienica si solutiile dezinfectante pentru maini in toaletele pacientilor (Nu in aripile de protocol ale spitalelor ci la amarasteni!)
  2. Disptribuirea de catre spital si curatarea / dezinfectarea echipamentului de protectie: halat si papuci (Nu in sectiile de chirurgie ci in tot spitalul!)

  Atit! Doua lucruri simple.
 • +9 (9 voturi)    
  Sanatatea este un sistem care trebuie reformat (Joi, 5 mai 2016, 21:17)

  ty [utilizator]

  Legea privind reforma în domeniul sănătății a fost modificata de 114 ori potrivit presedintelui nostru. Un proiect de lege a sanatatii zace in parlament. Ai nostri mult iubiti parlamentari se ocupa de treburi arzatoare: indemnizatii si pensii speciale.
 • +10 (10 voturi)    
  un lucru e sigur (Joi, 5 mai 2016, 21:32)

  IancuJianu [utilizator]

  cind specialistii de la ICECHIM au spus ca dezinfectantul e diluat de 10 fata de cele scrise pe eticheta, e clar.
  Ori cei care au "refacut" analizele prin spitale, ori testele de polivalenta sint de cacao, dar sa anunti ca doar 5% sint sub standard inseamna, daca nu necunoastere, cel putin prostie.
  • 0 (0 voturi)    
   Vorbesc de chestii diferite. (Vineri, 6 mai 2016, 13:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   De aceia toată lumea are dreptate.Și tolo când vorbește de diluarea dezinfectanților și MS când vorbește de eficiența dezinfectării.Dezinfectanții diluați ar trebui să fie mai ieftini și aici are dreptate tolo,dezinfectanții se folosesc diluați și aici are dreptate MS.Orice specialist va spune că un dezinfectant nediluat are eficiență mai proastă decât unul diluat.Depinde gradul de diluare și asta trebuie să se reglementeze.
 • +8 (10 voturi)    
  too litle, too late! (Joi, 5 mai 2016, 23:16)

  alter_ego2013 [utilizator]

  Imi pare rau sa o spun, dar primul reflex al primului ministru, a fost fix acelasi ca al predecesorilor sai dupa Colectiv: negare, bagam totul sub pres, ne salvam scaunele intai, in niciun caz nu ne asumam vreo greseala.
  Singura sansa a lui Ciolos e sa taie in carne vie. Sistemul l-a mintit in fata in cazul Floreasca si isi bate joc de el si de noi fara sa clipeasca. Daca nu ii calareste, Ciolos va sfarsi inevitabil calarit. Intocmai ca si locatarul de la Cotroceni, mult prea mic pentru scaunul in care s-a trezit.
 • 0 (0 voturi)    
  Mobilizare Bucuresti Cluj Brasov Timisoara (Vineri, 6 mai 2016, 8:31)

  nu_fi_pasiv [utilizator]

  http://www.romaniacurata.ro/mobilizare-haideti-sa-facem-ceva-proteste-anuntate-la-bucuresti-si-cluj-impotriva-musamalizarii-scandalului-dezinfectantilor/
 • 0 (0 voturi)    
  Tare ma tem... (Vineri, 6 mai 2016, 9:13)

  valll [utilizator]

  ca aceasta comisie va fi, asa cum se spune, facuta sa ingroape totul.
  Practicile mafiote din sistemul sanitar sunt de o marsavie de nedescris, iar aceasta este una dintre ele. Multi oameni au murit din cauza asta. Si-au insusit banii destinati sanatatii acestui popor – cel mai bolnav popor din Euripa. Au intretinut o atmosfera de gasca mafiota a unor insi cu titluri si cu functii, care a functionat ca o frana in calea dezvoltarii sistemului medical.
  Aceasta gasca parvenita este vinovata de alungarea medicilor tineri din tara, de compromisurile cu puterea care au condus la salariile de mizerie si la mentinerea unui nivel inacceptabil in sistemul de sanatate. Musamalizarea si cosmetizarea realitatii ar fi una dintre cele mai mari nesimtiri la adresa romanilor din istoria postcomunista. Ar fi una dintre cele mai evidente dovezi de protectie guvernamentala a mafiei.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Vineri, 6 mai 2016, 12:06)

  liviu_ [utilizator]

  de ce nu avem arestari? ceea ce se intampla este foarte grav!
  daca dai cu dezimfectanti diluati vei face respectivele bacterii rezistente... asta e cred cea mai mare problema medicala de la ora actuala si noi o ajutam.
  ar trebui cei implicati sa primeasca de la1 10 ani in sus...
  dar... vorbim de romania


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică