Principalii lideri europeni sunt asteptati, joi si vineri, la Roma pentru a discuta despre preocuparile si propunerile italiene cu privire la migranti si a-i inmana premiul Charlemagne Papei Francisc. Cancelarul german, Angela Merkel, va deschide evenimentul de la ora locala 14:00 (12.00 GMT), cu o intalnire cu prim-ministrul italian, Matteo Renzi.

Acesta din urma ii va primi apoi pe presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, inainte de a detine o conferinta privind viitorul UE la ora locala 18:30 (GMT 16.30), in sala muzeului Capitol unde a fost semnat Tratatul de la Roma in 1957.

Pe masura ce UE se pregateste pentru noi provocari precum reluarea discutiilor asupra datoriei Greciei si referendumul britanic, Italia insista asupra necesitatii unui raspuns comun la criza migrantilor.

Discutarea renuntarii la Tratatul Schengen "este mai periculoasa decat criza euro, din ultimii ani", a reafirmat marti ministrul italian al Finantelor, Pier Carlo Padoan.

Papa Francisc primeste premiul Charlemagne

Papa Francisc este laureatul Premiului Charlemagne 2016 pentru "contributia sa exceptionala la unitatea europeana" si la apararea valorilor Europei. Suveranul pontif argentinian va fi cel de-al 58-lea laureat al prestigioasei distinctii, care a fost instituita in anul 1950.

El va fi cel de-al doilea Papa care primeste Premiul Charlemagne, dupa polonezul Ioan Paul al II-lea, in 2004.

In anul 2015, premiul a fost acordat presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Lista laureatilor mai contine numele unor personalitati celebre precum cancelarul german Angela Merkel, fostul presedinte francez Francois Mitterand si ex-presedintele american Bill Clinton.

Premiul Charlemagne (Carol cel Mare), este decernat anual de catre orasul german Aachen pentru merite in unificarea europeana. Premiul consta intr-un premiu in bani de 2.500 de euro si Medalia Carol cel Mare / Medalia lui Karl, cu imaginea lui Carol cel Mare (Charlemagne).