Fostul deputat UDMR Attila Varga a primit aviz favorabil de la Comisia Juridica din Camera Deputatilor pentru un mandat de judecator la Curtea Constitutionala. El trebuie sa primeasca si votul plenului pentru a-l inlocui la Curtea Constitutionala pe Tudorel Toader, al carui mandat expira in aceasta luna.

Attila VargaFoto: cdep.ro

El a primit 13 voturi "pentru" si sapte "impotriva".

Propunerea va fi votata in plen, cel mai probabil saptamana viitoare.

La sedinta Comisiei juridice de miercuri trebuia sa fie audiata si Monalisa Neagoe, propusa pentru CCR de PNL, dar aceasta nu a venit la ora stabilita pentru audieri.

PNL a propus-o pe Monalisa Neagoe pentru o functie de judecator la CCR atat din partea Camerei Deputatilor cat si din partea Senatului, potrivit vicepresedintelui Comisiei juridice a Camerei Ciprian Nica.

Attila Varga a fost deputat al UDMR din 1992 pana in 2012. El a obtinut in 2006 titlul de doctor in drept, in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, cu o lucrare despre "Constitutionalitatea procesului legislativ". In 2002, Varga a primit de la presedintele Ion Iliescu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler.

"(Biroul Permanent a luat act de-n.r.) scrisoarea deschisa din partea presedintelui CCR, Augustin Zegrean, referitoare la expirarea mandatului unui judecator la CCR, respectiv a domnului judecator Tudorel Toader. S-a stabilit, in Biroul Permanent, ca termenul de depunere a candidaturii la Comisia juridica sa fie pana la data de 4 mai, urmand sa se ia in dezbatere (candidaturile depuse-n.r.) pe data de 9 mai, in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor", a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu, luni, 18 aprilie, la finalul sedintei conducerii Camerei Deputatilor.

Curtea Constitutionala a trimis o scrisoare si Senatului prin care solicita declansarea procedurii de numire a unui nou judecator, avand in vedere ca mandatul lui Valentin Zoltan Puskas urmeaza sa expire la data de 13 iulie. In carti ca propunere a Camerei superioare este social-democratul Ioan Chelaru.

De asemenea, mandatul presedintelui CCR, Augustin Zegrean, urmeaza sa expire, in locul lui urmand sa fie numit un judecator de catre Presedintie.