Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta miercuri exceptia privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care si cele referitoare la declararea ca fiind ales a candidatului care a intrunit cel mai mare numar de voturi in primul tur de scrutin, potrivit Agerpres.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata la Tribunalul Bucuresti de Liviu Avram si vizeaza dispozitiile art. 50 alin.(2) si art. 101 alin.(2) si (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind Statutul alesilor locali.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede ca "pentru functia de primar candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti".

La art. 101 alin. 2 se arata ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizeaza ca, "in caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".