Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca, in urma discutiei cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, pe tema dezinfectantilor folositi in spitale, a constatat "cu surprindere" ca in Romania nu exista un laborator acreditat care sa testeze aceste substante, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din discutia pe care am avut-o (cu ministrul Sanatatii - n.r.), am constatat cu surprindere ca nu avem niciun laborator acreditat in Romania care sa poata sa faca in mod formal si oficial astfel de teste si, din pacate, Ministerul Sanatatii nu poate sa ia decizii fara un control sau fara rezultate din partea unui laborator acreditat. I-am cerut domnului ministru sa ia cat mai rapid masurile pentru a avea astfel de analize facute de un laborator acreditat si sa informeze opinia publica despre toate masurile pe care le dispune", a spus Ciolos, la Cercul Militar, inainte de participarea la un eveniment.

Premierul a anuntat, de asemenea, ca ministrul Cadariu va prezenta miercuri, intr-o conferinta de presa, rezultatele "verificarii de sanitatie" ale unui prim control efectuat de minister.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a dispus marti Corpului de Control efectuarea unei anchete in ceea ce priveste contractele de achizitii incheiate de Institutul Oncologic Bucuresti cu firma producatoare a dezinfectantilor in cauza, dar si cu alti agenti economici care pot avea legatura cu ancheta in cazul biocidelor.

Potrivit MS, rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General.

  • Dacian Ciolos: Am cerut ministrului Sanatatii urgentarea clarificarii problemei in cazul dezinfectantilor din spitale

Anterior, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca s-a intalnit marti cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, care i-a prezentat stadiul anchetei in cazul dezinfectantilor din spitale, prim-ministrul solicitandu-i acestuia urgentarea clarificarii acestei probleme de siguranta sanitara.

"M-am intalnit azi la sediul Guvernului cu Patriciu Achimas Cadariu, ministrul Sanatatii, si am discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical. Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei in cazul dezinfectantilor din spitale si am cerut urgentarea clarificarii acestei probleme de siguranta sanitara pentru ca pacientii sa se indrepte in continuare cu incredere spre spitalele care apartin sistemului public de sanatate", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.

Premierul a mai spus ca i-a cerut ministrului Sanatatii sa comunice cat mai repede si sistematic etapele care au fost parcurse pana in prezent in acest caz.

"Ministrul Sanatatii m-a informat asupra masurilor luate pana acum si i-am cerut sa comunice cat mai repede si in mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse pana in prezent, dar si sa continue cercetarile si sa se asigure ca viata pacientilor nu este pusa in pericol", a aratat Dacian Ciolos.

El a precizat ca Sanatatea este un domeniu vital, in care nu va accepta jumatati de masura.

"Inca de la inceputul mandatului am fixat Sanatatea ca prioritate zero in agenda mea si a Guvernului si ii asigur pe toti cetatenii ca nu voi accepta jumatati de masura in acest domeniu vital", a afirmat Dacian Ciolos.

*****

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, intrebat daca a discutat cu ministrul Sanatatii despre problema dezinfectantilor din spitale, ca este clar ca unii nu si-au facut datoria, precizand ca se va face o analiza si vor fi trase concluziile care se impun, aminteste Mediafax. Totodata, premierul Dacian Ciolos le-a transmis ministrilor ca dupa Paste va trage linie si va analiza modul in care au decurs lucrurile de la instalarea Cabinetului si pana in prezent.

Parchetul General s-a autosesizat saptamana trecuta in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o concentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie.

Ministerul Sanatatii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexi Pharma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora.

Totodata, ministrul Sanatatii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achizitii de dezinfectanti la Institutul Oncologic Bucuresti, ca urmare a anchetei realizata de jurnalistii de la euractiv.ro.

"Ministrul Sanatatii a dispus Corpului de Control, astazi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete in ceea ce priveste contractele de achizitii incheiate de Institutul Oncologic Bucuresti cu firma producatoare a dezinfectantilor in cauza, dar si cu alti agenti economici, care pot avea legatura cu ancheta in cazul biocidelor", a informat Ministerul Sanatatii marti.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General, iar ministrul Sanatatii are in vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare si achizitii si la alte unitati spitalicesti.

Potrivit anchetei jurnalistilor de la euractiv.ro , "cel mai mare spital oncologic romanesc ia direct de la Hexi Pharma solutiile dezinfectante si plateste bani grei pe curatenie unei firme din acelasi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o luna in IOB, in urma unei negocieri fara anunt public de participare care a fost deja anulata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC)".

Ministerul Sanatati a mai anuntat ca, miercuri, in cadrul videoconferintei cu Directiile de Sanatate Publica din tara, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol si sanitatie dispuse de ministrul Sanatatii la data de 28 aprilie.