Cipriotii greci nu vor mai avea nevoie de vize pentru intra in Turcia, masura luata potrivit intelegerii Turcia-UE, dar asta nu inseamna ca Ankara recunoaste Ciprul, a spus marti un oficial turc pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul turc a aprobat eliminarea vizelor pentru cetatenii UE in momentul in care Uniunea va relaxa si ea acordarea de vize pentru turci, potrivit monitorului oficial din Turcia.

Decizia este unul dintre cele 72 de criterii solicitate de Bruxelles Turciei pentru a obtine liberalizarea vizelor.

Se preconizeaza ca executivul UE va propune miercuri sa se avanseze in cadrul intelegerii pentru a se asigura de cooperarea in continuare a Turciei in cadrul acordului mai larg privind combaterea migratiei ilegale.

Unul dintre cele mai importante obstacole ale Turciei in relatiile cu UE este refuzul Ankarei de a recunoaste Cipru, insula mediteraneeana divizata de patru decenii intre nordul controlat de turci si recunoscut doar de Ankara, si sudul cipriot grec unde guvernul beneficiaza de recunoastere internationala.

Oficialul turc a confirmat ca relaxarea cerintelor pentru vize acordata de Ankara se va aplica si cipriotilor greci.

“Asta nu inseamna recunoasterea Ciprului. Daca UE scoate vizele pentru cetatenii turci, atunci si noi vom scoate vizele pentru restul tarilor UE”, a spus oficialul.