Ministrul Sanatatii a dispus marti Corpului de Control efectuarea unei anchete in ceea ce priveste contractele de achizitii incheiate de Institutul Oncologic Bucuresti, informeaza MS, reactia venind la doar cateva ore dupa ce EurActiv.ro a scris ca Dan Condrea, seful Hexi Pharma, castiga foarte multi bani din sistemul sanitar si cu alta firma, ce face curatenie in IOB.

Institutul Oncologic BucurestiFoto: Institutul Oncologic Bucuresti

UPDATE 13.07 Managerul Institutului, Nicolae Straja, a respins, intr-o conferinta, acuzatiile din media si a spus ca spera ca acest control va reflecta realitatea. "este binevenit, in acest fel putem sa lamurim aspecte controversate care au aparut in presa", a declarat Straja.

"Departamentul de achizitii si-a efectuat corect si legal toate procedurile pentru achizitionarea serviciilor de curatenie" a spus managerul IOB, preciand ca aceste servicii de curatenie nu sunt pentru intreg institutul, fiind excluse, de exemplu, salile de operatii si incluzand doar saloane, coridoare, sali de mese si altele.

Potrivit ministerului Sanatatii, vor fi verificate contractele IOB cu cu firma producatoare a dezinfectantilor in cauza, dar si cu alti agenti economici, care pot avea legatura cu ancheta in cazul biocidelor.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General.

De asemenea, ministrul Sanatatii are in vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare si achizitii si la alte unitati spitalicesti, se sustine intr-un comunicat al MS.

Ministerul informeaza si ca in cadrul videoconferintei de joi, cu Directiile de Sanatate Publica din tara, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol si sanitatie dispuse de ministrul Sanatatii la data de 28 aprilie.

Pe langa Hexi Pharma, o alta firma cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte multi bani din sistemul sanitar este Medical Cleaning SRL, scrieEurActiv.ro

"Firma face curatenie in cateva spitale importante din Bucuresti si din tara, in schimbul unor sume importante. Medical Cleaning face curat de mai bine de o luna in Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), in urma unei negocieri fara anunt public de participare care a fost deja anulata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Cu toate ca nu respecta cerintele din caietul de sarcini, firma se pregateste sa castige un contract de curatenie pe trei ani, in valoare de sapte milioane de lei