Coreea de Nord a inceput sa primeasca delegati din toata tara pentru primul congres al partidului de la conducere din ultimii 36 de ani, iar Sudul si-a exprimat ingrijorarea ca Phenianul va desfasura inca un test nuclear inainte sau in timpul evenimentului, transmite Reuters.

Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Coreea de Nord, o tara izolata de restul lumii, a desfasurat o serie de teste militare, inclusiv trei lansari esuate de rachete cu raza intermediara, in timpul pregatirilor pentru Congresul Partidului Muncitorilor ce va incepe la Phenian vineri.

Liderul Kim Jong Un cauta intr-un mod agresiv sa dezvolte arme nucleare si si-ar putea dori un test reusit in aceasta saptamana care sa-i incununeze eforturile.

Ministrul apararii din Sud, Han-Min-koo, a spus ca al cincilea test nuclear al Phenianului ar putea avea loc inainte sau in timpul deschiderii congresului.

La congres, unde au fost invitate si institutii media straine, se asteapta ca dictatorul coreean sa-si declare tara ca natiune cu arme nucleare si sa adopte oficial politica sa “byongjin”, de urmarire simultana a dezvoltarii economice si a capacitatilor militare.

Aceasta vine dupa politica Songun (intai armata) a tatalui sau si dupa politica Juche a bunicului sau, o ideologie nord-coreeana ce combina marxismul cu nationalismul extrem.

Securitatea a fost ridicata in Coreea de Nord, iar nuntile si funeraliile au fost interzise.