Sarbatorile de Pasti din 2016 au fost cele mai sigure si lipsite de incidente din ultimii 5 ani. Numarul accidentelor rutiere, al incidentelor inregistrate in noaptea de Inviere si al interventiilor ambulantelor si ale echipajelor SMURD a fost in scadere fata de alti ani, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, comisarul Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat al MAI.

"Faptele comise cu violenta raman in continuare pe un trend descendent, in acest an fiind inregistrat un singur caz de omor, fata de 6 in 2015 si cate 2 in 2014 si 2013. O situatie similara se inregistreaza si in cazul tentativelor de omor, astfel ca in aceasta perioada nu s-a inregistrat nici o fapta, fata de 2 in 2015 si cate 4 in 2013 si 2012. Si faptele de talharie sunt sub media ultimilor ani, scazand cu 34% fata de 2012, cu 22% fata de 2013 si cu 24% fata de 2011", a declarat comisarul Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne.

  • Numarul accidentelor rutiere, in scadere

In ceea ce priveste siguranta rutiera, in aceste zile au fost inregistrate mai putine accidente de circulatie - numai 52, fata de 75 in 2015, 72 in 2012 si 82 in 2011. Si numarul persoanelor ranite in accidente este sub media ultimilor ani, respectiv, 51 de raniti, fata de 66 in 2015, 71 in 2012 si 78 in 2011, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.

In urma accidentelor rutiere si-au pierdut viata 11 persoane, similar cu situatia din 2014 si 2012, in conditiile in care anul trecut au fost 15 decese, iar in anul 2011, 17.

  • In Noaptea de Inviere nu au fost inregistrate tulburari grave ale ordinii publice

Pentru linistea acestor sarbatori, din dispozitia ministrului afacerilor interne, MAI a avut in strada peste 29.000 de politisti, jandarmi, pompieri si politisti de frontiera. Un dispozitiv important de siguranta a fost asigurat in Noaptea de Paste, pe principalele artere rutiere si in preajma fiecarei biserici fiind prezenti politisti, jandarmi sau pompieri, fapt pentru care nu au fost inregistrate tulburari grave ale ordinii publice, precizeaza ministerul.

Inclusiv numarul interventiilor pompierilor din Noaptea de Inviere a fost mai mic cu 21% fata de anul trecut.

In zilele de vineri, sambata si duminica, la nivelul intregii tari au fost in strada peste 10.000 de patrule de ordine publica.

Au fost executate peste 14.500 de misiuni de mentinere a sigurantei publice, dintre care 1.800 la manifestari religioase si in jur de 270 la evenimente publice. In ultimele 3 zile, colegii nostri au aplanat 790 de situatii conflictuale, au prins in flagrant 210 autori de infractiuni si au identificat 33 de persoane urmarite, dintre care 9 date in urmarire internationala.

Inclusiv numarul interventiilor la apelurile 112 a fost mai redus in aceasta perioada de sarbatori, fiind inregistrate 6.429, cu 67 mai putine fata de anul trecut.

  • Peste 1.000 de echipaje SMURD si de ambulanta la datorie

Prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI s-a asigurat managementul structurilor de interventie pentru urgentele medicale si alte situatii de risc pentru viata oamenilor, informeaza Ministerul de Interne.

In aceasta perioada, peste 1.000 de echipaje SMURD si de ambulanta au efectuat aproape 22.000 de interventii medicale de urgenta. Pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta au fost disponibile 14 elicoptere si un avion SMURD.

Aeronavele Inspectoratului General de Aviatie au executat 33 de misiuni aero-medicale pentru transportul de urgenta la unitatile spitalicesti a persoanelor care se aflau in situatii critice.

  • 2 elicoptere MAI in sprijinul politistilor de la rutiera

Pentru ca astazi este ultima zi de vacanta, incepand din aceasta dimineata pe principalele artere de circulatie sunt prezente echipaje ale politiei pentru a asigura fluidizarea traficului rutier la intoarcerea turistilor spre casa. Din dispozitia ministrului afacerilor interne, Petre Toba, 2 elicoptere ale MAI se vor alatura dispozitivului de politie rutiera pentru a asigura supravegherea aeriana a traficului, anunta MAI.

  • Cooperare cu autoritatile din Ungaria si Bulgaria pentru fluidizarea tranzitului in punctele de frontiera comune

O alta prioritate a acestor zile o va reprezenta fluidizarea tranzitului prin punctele de trecere a frontierei, unde se va lucra cu un efectiv de peste 3.000 de politisti de frontiera.

In aceste zile au tranzitat frontierele Romaniei, peste 472.000 de persoane si mai mult de 133.000 de mijloace auto. Pentru fluenta circulatiei prin punctele de frontiera, s-a cooperat foarte bine cu autoritatile din Ungaria si Bulgaria, in punctele comune cu aceste state fiind inregistrate cele mai mari valori de trafic.

In punctele de trecere a frontierei sunt utilizate toate arterele de control, la capacitatea maxima a acestora, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire, precizeaza MAI.