Rata noilor angajati din Romania, indicator care masoara ponderea persoanelor care ocupa locul de munca actual de mai putin de 12 luni in totalul populatiei ocupate, a ajuns la 7,2% in 2015, atingand cel mai ridicat nivel din 2009 incoace, potrivit unei analize a Eurostat, citata de Mediafax. Fata de anul anterior, rata noilor angajati din Romania a crescut cu 1,5 puncte procentuale insa, in continuare, Romania este la coada clasamentului Uniunii Europene in privinta acestui indicator.

Astfel, rata de 7,2% a noilor angajati in Romania din 2015 este la jumatate fata de media Uniunii Europene, care a fost de 14,5% anul trecut. In acest indicator intra atat noii angajati, cat si cei care si-au schimbat locul de munca in ultimul an.

"Angajatii din alte tari sunt mult mai mobili decat romanii, isi schimba mai usor zona in care lucreaza. Si la noi au inceput sa fie tot mai dese proiectele de relocare a candidatilor din Moldova si din Oltenia in zonele in care exista productie (mai ales in zona muncitorilor ¬ n.red.)", a spus Bogdan Dragoescu, operations manager in cadrul firmei de recrutare si inchirirere de forta de munca in regim temporar Lugera.

In topul statelor europene cu cea mai mare rata a noilor angajati din 2015 se situeaza Danemarca (cu o rata de 23,1%), Suedia (21,1%), Cipru (19,7%), Finlanda (18,5%), Marea Britanie (18,1%) si Spania (17,8%).

La polul opus sunt, pe langa Romania, state precum Bulgaria (cu o rata de 10,7% a noilor anga jati), Italia (10,8%) si Grecia (10,9%), mai arata datele Eurostat.