Presedintele Klaus Iohannis s-a aflat duminica in teatrul de operatiuni din Afganistan, s-a intalnit cu militari romani aflati in misiune in aceasta tara, a anuntat Administratia Prezidentiala. Presedintele a fost insotit de Carmen Iohannis, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis, intalnire cu militarii romani din AfganistanFoto: Facebook - Klaus Iohannis

UPDATESeful statului le-a transmis militarilor ca ei stiu bine ca misiunea nu s-a incheiat, acesta fiind principalul front de lupta impotriva terorismului, transmite Mediafax.

"Ma bucur foarte mult ca astazi, cand sarbatorim Invierea Domnului, cea mai importanta zi a crestinatatii, o zi simbol a luminii si sperantei, a pacii si a increderii in mantuire, impreuna cu sotia mea, ma aflu in mijlocul vostru. Imi produce o puternica emotie atmosfera romaneasca autentica pe care ati creat-o aici, la 5000 de kilometri departare de tara", a spus presedintele, intr-un mesaj adresat soldatilor.

Iohannis a precizat ca Afganistanul este principalul front de lupta impotriva terorismului international si ca misiunea nu s-a incheiat.

"De ce serbam Sfintele Pasti aici? Noi, crestinii, suntem invatati, de la varste fragede, sa ajutam pe cel care are nevoie de noi. Afganii au nevoie de prezenta voastra aici. Voi, cei aflati in teatru, stiti cel mai bine realitatile din teren, care sunt riscurile si problemele Afganistanului anului 2016. Voi stiti foarte bine ca Misiunea Afganistan nu este incheiata. Prezenta voastra in acest Teatru de Operatii reprezinta raspunsul ferm al Romaniei la solicitarea Aliantei Nord-Atlantice pentru asigurarea securitatii si pentru stabilizarea Afganistanului. Afganistanul este, pentru Alianta, principalul front de lupta impotriva terorismului international. Reconstructia Afganistanului reprezinta un efort de durata, asumat de comunitatea internationala", a mai spus seful statului.

Presedintele a adaugat ca tot acest efort international, inclusiv eforturile militarilor romani, au rezultate, iar Romania si-a castigat credibilitatea in fata partenerilor externi.

"Este bine sa ne reamintim una din premisele majore pe baza careia am aderat la NATO si apoi la UE: Romania este furnizor, nu doar beneficiar de securitate. Noi am fost, vreme de 15 ani, prin eforturile voastre, un furnizor de securitate si vom continua sa fim. Nu trebuie sa uitam asta. Stim ca participati la operatiuni extrem de importante, cu un grad crescut de dificultate, ca sunteti reprezentantii nostri in afara granitelor si ca va indepliniti cu multa daruire misiunile incredintate, fiind un exemplu demn de urmat - atat de catre camarazii contemporani, cat si de catre generatiile viitoare - si de aceea meritati toata stima si aprecierea noastra", a mai transmis seful statului.

Iohannis le-a multumit soldatilor si le-a urat Paste fericit: "Folosesc acest prilej pentru a va multumi, in numele poporului roman si al meu personal, pentru felul in care ati ales sa va faceti datoria si sa fiti mesagerii nostri si aparatorii valorilor si principiilor in care, cu tarie, cu totii credem.Va asteptam, la finalul misiunilor, sa reveniti pe pamant romanesc sanatosi si in formatie completa, cu sufletul incarcat de bucuria unei realizari profesionale absolute - de a fi fost cei mai convingatori ambasadori ai Romaniei. (...)Tuturor, va doresc Sarbatori Pascale in liniste si pace! Lumina Invierii lui Iisus sa coboare in sufletul fiecaruia, renascand credinta si speranta in mai bine!"