Pentru prima oara in 10 ani, Directia de Sanatate publica a intrat in hala de productie a celui mai mare producator de dezinfectanti, iar Ministerul Sanatatii a raportat ca "am luat peste 2.600 de teste din 208 de spitale", se scrie in noul material dininvestigatia realizata de Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan.

Analize laboratorFoto: Hotnews

"Dar analizele au fost culese de aceiasi oameni care le-au facut in ultimul deceniu si au scos din joben 0,2% infectii in spitalele romanesti!", acuza jurnalistii, subliniind ca nu a fost implicat, in toata tara, nici macar un medic independent.

"Conform declaratiei mai multor medici epidemiologi, creierul controlului este Alexandru Rafila, <>.

Pe de alta parte, angajati ai Hexi Pharma vor sa povesteasca despre falsificarea retetelor. Ii cauta procurorii sau sa-si puna marturiile pe OLX?!" se scrie in articolul cepoate fi citit integral pe Tolo.ro.

Reactia Ministerului Sanatatii:

"Actiunile de control in cauza se desfasoara in colaborare cu Parchetul General, care urmareste derularea acestor activitati, fiind efectuate cercetari pentru a se stabili cu celeritate daca exista sau nu o problema de sanatate publica in legatura cu utilizarea acestor biocide.

Actiunile de control cu privire la utilizarea dezinfectantilor produsi de firma Hexi Pharma au fost dispuse joi, 28 aprilie 2016, de catre ministrul Sanatatii, cu scopul de a clarifica aspectele deosebit de grave sesizate de mass media.

Metodologia de control pentru aceste actiuni a fost realizata in exclusivitate de catre Inspectia Sanitara de Stat si Corpul de Control din cadrul Ministerului Sanatatii. Pentru derularea actiunilor de control si elaborarea metodologiilor aferente, Ministerul Sanatatii nu a utilizat consultanti externi, din interiorul sau exteriorul sistemului sanitar.

Precizam faptul ca metodologia de control utilizata pentru aceste actiuni este cea standard si este structurata pe doua etape:

1. Etapa initiala, in regim de urgenta, care se realizeaza prin autocontrolul propriu al unitatilor spitalicesti, dar si prin probe suplimentare recoltate de catre Directiile de Sanatate Publica, pe care le vor analiza in laboratoarele proprii. De asemenea tot in aceasta etapa, Serviciile de Control in Sanatate Publica vor colecta mostre sigilate din biocidele incriminate care vor fi trimise la testare pentru a vedea daca ceea ce este precizat pe eticheta corespunde cu continutul mostrei.

Aceste analize se vor efectua la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie Bucuresti. Ministerul Sanatatii face precizarea ca acest laborator nu este autorizat sa realizeze toate tipurile de teste, un astfel de exemplu fiind testele de eficienta.

2. Etapa complexa de control, reglementata prin Ordin de Ministru, care presupune controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, precum si recoltarea de probe din biocidele incriminate pentru a fi testate la laboratoare din strainatate.

Toate actiunile si procedurile de control sunt urmarite in teren de reprezentantii Directiilor de Sanatate publica, iar la nivel central de catre ministrul Sanatatii, Corpul de Control al Ministerului si Inspectia sanitara de Stat.

Din momentul declansarii activitatilor de control, au fost organizate doua videoconferinte cu reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (28 si 29 aprilie 2016) prin intermediul carora au fost trasate dispozitiile de control si s-au primit raportari cu privire la probele colectate. Rezultatele testelor de laborator vor fi raportate Ministerului Sanatatii in cadrul urmatoarei videoconferinte.

Personalul de specialitate implicat in actiunile de recoltare de probe, testare si control este singurul competent din punct de vedere legal si autorizat sa deruleze astfel de activitati.

Propagarea unor speculatii cu privire la calitatea personalului implicat in activitatile de control este de natura sa aduca atingere atat probitatii persoanelor implicate in aceste verificari cat si anchetei penale aflate pe rolul Parchetului General."