Autoritatile romane, prin Ambasada de la Chisinau, mentin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova, dupa ce autoritatile separatiste transnistrene au anuntat ca au plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta din cauza incalcarii spatiului aerian de catre un avion romanesc, informeaza MAE.

HotNews.roFoto: Hotnews

"MAE confirma ca Ambasada Romaniei in Republica Moldova a primit in data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene in formatul "5+2", referitoare la "deplasarea unui aparat de zbor romanesc in Zona de Securitate din Republica Moldova". Aparatul de zbor mentionat apartine unei companii private din Romania, care a castigat o licitatie internationala pentru a efectua cartografierea si a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova", precizeaza vineri Ministerul Afacerilor Externe, in legatura cu situatia survolarii teritoriului Republicii Moldova de catre aeronave romanesti, citeaza Agerpres.

Potrivit MAE, Biroul de Reintegrare de la Chisinau a transmis din timp toate informatiile relevante referitoare la aceste activitati de cartografiere catre Comisia Unificata de Control, organism care are atributii in a observa si gestiona situatia din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Activitatile de cartografiere a teritoriului in Republica Moldova se desfasoara in cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de catre Agentia Relatii Funciare si Cadastru a Republicii Moldova.

Comisia Unificata de Control a fost instituita prin Acordul privind principiile de reglementare pasnica a conflictului armat din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova si Federatia Rusa la 21 iulie 1992.

Participantii la procesul de negociere "5+2" sunt Republica Moldova, Ucraina, Federatia Rusa, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreana), la care se adauga Uniunea Europeana si SUA (in calitate de observatori). Temele de negociere sunt grupate in trei 'cosuri' de problematici: socio-economice (cosul 1), drepturile omului, aspecte legale si umanitare (cosul 2), aspecte politice, institutionale si de securitate (cosul 3).

Serviciul de presa al asa-numitului Minister al Apararii transnistrean a anuntat miercuri ca unitatile de aparare antiaeriana au fost plasate in stare de lupta, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Sevciuk, potrivit agentiei de presa de la Tiraspol Novostipmr si agentiei Interfax.ru.

"Ca urmare a incalcarilor continue ale spatiului aerian al Republicii Moldovenesti Nistrene (RMN) de catre un aparat de zbor al unui stat strain si in scopul opririi zborurilor neautorizate, unitatile antiaeriene ale RMN au fost plasate in stare completa de lupta si pe pozitii de tragere pentru consolidarea masurilor si mijloacelor de aparare", a informat serviciul de presa al ministerului mentionat, citat de Novostipmr.

Tiraspolul a sustinut ca a luat aceasta decizie in urma unor presupuse zboruri neautorizate in perioada 4-27 aprilie in spatiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, inmatriculat in Romania.

Partea transnistreana a initiat convocarea unei reuniuni de urgenta a Comisiei Unificate de Control, in cadrul careia a avut loc un schimb de opinii intre parti, a anuntat presedintele acestei structuri din partea Tiraspolului.

Agentia Novostipmr a relatat inca din 20 aprilie despre un presupus avion apartinand Romaniei care ar fi intrat in spatiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriana. Potrivit sursei citate, "Ministerul de Externe" de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului roman la Chisinau, Marius Lazurca (la final de mandat), in legatura cu presupuse fapte de incalcare a spatiului aerian al Transnistriei de catre un aparat de zbor apartinand Romaniei. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat ca Tiraspolul a pus in tema Moscova in legatura cu aceasta chestiune.