Directiile de Santate Publica judetene au recoltat peste 2.600 de teste din 208 de spitale care folosesc dezinfectantii cumparati de la Hexi Pharma, companie care este in centrul unei investigatii a Gazetei Sporturilor ce a dezvaluit mai multe nereguli, inclusiv un test care arata ca o substanta activa dintr-un produs biocid era diluata de 10 ori.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unul din lucrurile reliefate de ancheta GSP este ca nimeni nu a verificat pana acum acesti dezinfectanti folositi in spitalele romanesti.

Vineri, ministrul Sanatatii a participat la o videoconferinta cu reprezentantii DSP pentru a verifica stadiul masurilor pe termen scurt dispuse joi in contextul problemelor legate de situatia biocidelor, afirma un comunicat de presa al ministerului.

Directiile de la nivelul celor 42 de judete au raportat actiunile de verificare din toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexifarma prin autocontrolul propriu al unitatilor spitalicesti, dar si prin probe suplimentare recoltate de catre Directiile de Sanatate Publica, pe care le vor analiza in laboratoarele proprii.

Astfel, la nivelul celor 41 de judete, au fost recoltate un numar de 2.633 teste de sanitatie din 208 unitati spitalicesti publice si private cu paturi, care folosesc dezinfectantii achizitionati de la compania in cauza.

Pentru municipiul Bucuresti, din cele 43 de unitati sanitare publice, pana la ora videoconferintei, au raportat un numar de 21 de spitale prelevarea a 202 teste de sanitatie.

In ceea ce priveste cele 5 unitati spitalicesti de mari dimensiuni private cu paturi din Bucuresti, doua au declarat ca nu utilizeaza dezinfectantul in cauza, de la restul asteptandu-se inca raportarea, afirma MS.

Laboratoarele tuturor Directiilor de Sanatate Publica vor functiona in perioada sarbatorilor de Paste pentru efectuarea testelor de laborator, care vor fi raportate in cadrul videoconferintei de miercuri, 4 mai 2015.