Cererile pentru taberele de studii in strainatate dedicate elevilor din licee si scoli generale au crescut in 2016 cu aproximativ 30% fata de anul 2015, arata o statistica a consultantului educational din Romania pentru studii in afara tarii IntegralEdu. Potrivit sursei citate, parintii aleg pentru copiii lor aceasta varianta ca o solutie pentru dezvoltarea educationala, aprofundarea uneia sau mai multor limbi straine, precum si pentru orienterea optima catre un domeniu de activitate profesionala.

Astfel, peste 1000 de copii romani participa anual in tabere de studii in strainatate, in peste 15 tari din Europa, la care se adauga China, Noua Zeelanda, Canada, Australia sau SUA si nu numai. Printre destinatiile cele mai noi cu cereri in crestere se numara Portugalia si Malta.

"Trebuie facuta o distinctie clara intre taberele educationale si cele turistice. Intr-un program educational participantii sunt in permanenta in contact cu profesorii de limbi straine si acumuleaza informatii din activitatile realizate, care ii vor ajuta sa aleaga mai usor spre ce zona sa se indrepte in cariera. Din acest motiv noi am denumit aceste programe <>, pentru ca reprezinta mai mult decat o simpla distractie de vacanta, intr-o tara straina. Totodata, spre deosebire de excursiile si vacantele standard, in edutabere, tinerii sunt expusi 24/7 la o limba straina, la cultura si stilul de viata local", explica Alexandra Piha, consultant educational Departament Tabere de Limbi Straine, IntegralEdu.

"Tot mai multi parinti aleg pentru copiii lor varianta taberelor in strainatate, pentru a se familiariza cu tara, cu sistemul de invatamant, pentru a vedea cum sunt scolile si universitatile in campusurile carora sunt organizate aceste tabere, pentru a vedea daca un domeniu sau altul li se potriveste pentru studiile lor viitoare. Populare sunt si programele in care tinerii se pregatesc pentru examenele IELTS/TOEFL/SAT/GMAT, sau in care simuleaza 2 saptamani de studiu a unui program anume la liceu sau universitate. Multi dintre ei vor sa-si continue studiile in strainatate, iar acesta este un prilej perfect de evaluare a modului in care s-ar putea adapta cu mediul respectiv", a adugat Alexandra Piha.

Costul unei tabere variaza de la 350 de euro pentru o saptamana, in Bulgaria, la 700 de euro pentru aceeasi perioada in Germania, ajungand, insa, si la 2585 de franci elvetieni sau mai mult pentru o tabara de doua saptamani, in Elvetia, la Leysin spre exemplu, unde copiii pot studia engleza, franceza sau germana intr-o destinatie exclusivista si unde fac activitati interactive si excursii.

Cele mai cautate destinatii raman si in anul acesta Marea Britanie, Germania, Elvetia, Franta si Spania. Serviciile si costurile taberelor includ, pe langa programul de cursuri, activitati sportive, excursii, cazare, masa, monitorizare si asistenta permanenta, transfer la si de la aeroport, arata IntegralEdu.