Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca i-a invitat joi dimineata pe sefii DNA si SIE, Laura Codruta Kovesi si Mihai Razvan Ungureanu, al o discutie la Palatul Cotroceni, in urma careia "problema s-a rezolvat".

Seful statului a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza acuzatiile lansate de Kovesi la adresa SIE, dupa ce sefa DNA a acuzat faptul ca nu a primit nicio informare de la Serviciu de Informatii Externe in ultimii ani.

"Aceasta situatie care a aparut se datoreaza probabil unei comunicari suboptimale. I-am invitat pe amandoi in aceasta dimineata, am avut o discutie", a raspuns Klaus Iohannis.

Acesta a precizat ca a fost "o discutie constructiva" in urma careia "s-au lamurit lucrurile si urmeaza ca ei impreuna sa gaseasca solutii la problemele care ar putea sa apara, neintelegerile intre cele doua institutii".

"Consider ca problema s-a rezolvat", a adaugat el.

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a criticat marti Serviciul de Informatii Externe pentru lipsa de colaborare: "Nu pot sa imi explic de ce de la SIE in ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu sa cred ca ofiterii SIE nu au informatii. In 2015, din 5988 de dosare, 90 au avut la baza sesizari SRI, 22 au avut la baza sesizari DIPI (MAI) si 4 de la Directia de Informatii a Armatei, insa de la SIE nu am avut nici o informare".

In replica, SIE a replicat in aceeasi zi ca "nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate".