Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca a promulgat Legea Darii in Plata. Seful statului a precizat ca a apreciat faptul ca parlamentarii au tinut cont de observatiile pe cale le-a trimis odata in Parlament cand a retrimis legea spre reexaminare, astfel incat "legea in forma actuala este in regula".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Declaratia facuta de Klaus Iohannis (sursa: Presedintie):

Buna ziua! Astazi am cateva lucruri importante de comunicat. Primul se refera la Legea darii in plata sau cum se numeste cu titlul complet Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Aceasta lege a ajuns initial la mine si am retrimis-o in Parlament cu cateva observatii.

La momentul respectiv, dupa parerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in considerare aceste observatii pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzator si mi-a retrimis legea in forma noua.

Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele si consider ca legea in forma in care a ajuns acum la promulgare este in regula. In consecinta am promulgat aceasta lege si astazi va fi publicata in Monitorul Oficial.

Al doilea lucru se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii 334 din 2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, o lege de modificare deci, care contine un punct care a fost discutat in spatiul public destul de mult si din acest motiv vreau sa detaliez un pic despre ce este vorba. O noua norma, care a fost introdusa prin legea de modificare, este o norma care introduce o asa-numita afectatiune speciala pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie sa tinem cont cand evaluam aceasta noua norma de cel putin doua lucruri. Primul lucru se refera la faptul ca exista un fenomen, negativ in esenta, dar exista, numit migratia politica - politicieni care parasesc un partid si trec in alt partid sau politicieni care parasesc un partid si infiinteaza alt partid.

Este foarte usor de imaginat ca un creditor al unui partid migreaza el sau migreaza simpatia creditorului catre un nou partid si atunci putem sa ne imaginam situatii in care competitia politica este falsificata daca se aplica o executare silita la contul unui partid, exact in campania electorala.

Al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont este articolul 8 din Constitutie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic si putem sa citim ca partidele politice contribuie la definirea si exprimarea vointei politice. Or, daca contul de campanie al unui partid este blocat exact in campania electorala, atunci cu siguranta apare o situatie care afecteaza semnificativ felul in care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea vointei politice. Tinand cont de aceste aspecte, am considerat ca norma nou introdusa de legiuitor este corecta, drept pentru care am promulgat aceasta lege.

A treia chestiune pe care am tinut sa o comunic astazi este faptul ca am semnat numirea Procurorului General, Augustin Lazar.

In fine, un lucru care tine mai mult de mine, cred ca este bine sa se stie ca mi-am facut viza de resedinta pe Bucuresti, adica voi vota la alegerile locale aici, pentru Primar General, pentru primar de sector la Bucuresti si, evident, si pentru Consiliul General si pentru consiliul de sector. Mi s-a parut ca este corect asa si, in consecinta, voi fi si mai interesat de felul in care se face campanie electorala pentru Bucuresti.

Mai am un punct, pe care il las pentru sfarsit, daca aveti intrebari, doua maximum trei intrebari sunt dispus sa iau.

Intrebari:

Jurnalist: Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a facut declaratii grave la adresa lui Mihai Razvan Ungureanu si a Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu fiind propus de dumneavoastra, ca SIE nu-si face treaba si ca nu a trimis informari catre beneficiari. Ati avut o discutie cu Mihai Razvan Ungureanu, e necesara o demisie a lui?

Klaus Iohannis: Aceasta situatie care a aparut se datoreaza unei comunicari, probabil, suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat in aceasta dimineata pe amandoi. Am avut o discutie la care am avut invitati pe doamna procuror sef Kovesi si pe domnul director Ungureanu. A fost o discutie constructiva, s-au lamurit lucrurile si in continuare urmeaza ca ei impreuna sa gaseasca solutiile la problemele care ar putea sa apara, sa lamureasca neintelegerile intre cele doua institutii. Consider ca problema s-a rezolvat.

Jurnalist: Dumneavoastra v-ati facut o parere cine a gresit in acest conflict intre institutii?

Klaus Iohannis: Poate are si altcineva o intrebare. Multumesc!

Jurnalist:Buna ziua domnule Presedinte. In problema solutiilor dezinfectante folosite in spitale, care este punctul dumneavoastra de vedere? Ati vorbit cu Ministrul Sanatatii, cu Premierul Dacian Ciolos? Daca de managerierea acestui subiect extrem de important, de care tine pana la urma viata romanilor, tine si soarta Ministrului Sanatatii? Mai poate ramane in functie daca nu manageriaza bine aceasta problema?

Klaus Iohannis: "Vedeti, si aici avem o situatie unde principiul <> este extrem de pagubos. Este clar ca aici unii nu si-au facut datoria cum trebuie si, in consecinta, vom avea o analiza si vom trage concluziile care se impun.

Jurnalist: Ar trebui schimbate si procedurile in ceea ce priveste analiza, inteleg ca nu exista laboratoare care sa faca analize la noi in tara pentru aceste solutii?

Klaus Iohannis: Cu siguranta procedurile trebuie imbunatatite.

Jurnalist:Ati fost acuzat in ultima perioada ca ati fi incalcat Constitutia prin faptul ca ati spus ca l-ati sunat pe liderul Partidului Social Democrat si i-ati spus direct sa-si dea demisia in urma problemelor pe care le are. Cum raspundeti acestor acuzatii?

Klaus Iohannis: Unu la mana, cu siguranta nu am incalcat Constitutia. Doi la mana, nu am cerut demisia domnului Dragnea fiindca nici nu am cum sa cer demisia domnului Dragnea, eu nu sunt membru PSD si, ca atare, n-am aceasta cadere. Insa este adevarat ca i-am spus domnului Dragnea ca, dupa parerea mea, ar fi bine sa renunte la conducerea partidului. Evident, daca o va face sau nu, este decizia domniei sale. Eu va multumesc tuturor si va doresc tuturor sarbatori fericite!

Jurnalist: Unde faceti sarbatorile?

Klaus Iohannis: In esenta, acasa. Multumesc!