Guvernul a adoptat o OUG care stabileste conditii privind incheierea, actualizarea si elementele contractului de servicii publice in transportul cu metroul, ceea ce da posibilitatea Executivului sa dea subventii care sa permita continuitatea serviciului pentru elevi, studenti, navetisti, pensionari, scrie Mediafax.

Nereguli la metrouFoto: Hotnews

"Guvernul a creat cadrul legal pentru incheierea contractului de servicii publice in domeniul transportului cu metroul, intre Ministerul Transporturilor si SC Transport cu Metroul Bucuresti "Metrorex" S.A. In acest sens, Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care stabileste, in principal, conditii privind incheierea, actualizarea si elementele contractului de servicii publice in domeniul transportului cu metroul, aprobarea contractului urmand sa se faca prin ordin al ministrului Transporturilor. Potrivit actului normativ, contractul de servicii publice de transport de calatori cu metroul va contine obligatoriu o serie de prevederi intre care mentionam: natura si intinderea oricarui drept exclusiv acordat, intr-un mod care sa previna compensarea in exces, definirea obligatiilor de serviciu public pe care trebuie sa le respecte operatorul de servicii publice de transport de calatori cu metroul, indicatorii in baza carora se stabileste si se acorda compensatia de serviciu public, valoarea compensatiei de serviciu public", informeaza Guvernul.

Conform sursei citate, intrucat transportul public de calatori cu metroul are caracter de serviciu public, compensatia cuvenita se va acorda lunar, in baza contractului de servicii publice de transport cu metroul, care urmeaza sa fie incheiat cu respectarea legislatiei in vigoare, inclusiv a prevederilor in domeniul ajutorului de stat.

Tot miercuri, Guvernul a adoptat un Memorandum cu privire la acordarea compensatiei, sub forma subventiei, pentru serviciul public de transport cu metroul.

Compensatia va fi acordata sub forma unei scheme de ajutor de stat a carei perioada de efectuare a platilor se estimeaza ca va fi 2016-2019. Bugetul total estimat al ajutorului de stat individual pentru intreaga perioada este de 1.428,28 milioane lei, adica in jur de 350 de milioane lei pe an.

"Prin incheierea contractului de servicii publice in transportul cu metroul si acordarea de catre stat a compensatiei se va asigura continuitatea serviciului de transport public de calatori cu metroul pentru elevi, studenti, navetisti, pensionari, alte categorii de calatori si rambursarea de catre Uniunea Europeana a cheltuielilor destinate proiectelor de dezvoltare si modernizare in transportul cu metroul, prin indeplinirea conditiilor de eligibilitate", se mentioneaza in comunicatul Guvernului.

Masurile referitoare la crearea cadrului legal pentru incheierea contractului de servicii intre Ministerul Transporturilor si Metrorex, precum si stabilirea modalitatii de acordare a compensatiei au fost luate de Guvern pentru a indeplini o conditionalitate necesara obtinerii finantarii din fonduri europene pentru proiectul major "Imbunatatirea serviciilor de transport public pe Linia de Metrou 2 Berceni-Pipera", in valoare de 112,375 milioane euro.

"Pentru obtinerea finantarii exista obligativitatea aplicarii, in domeniul transportului cu metroul, a prevederilor Regulamentului CE nr. 1370/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar si rutier de calatori si de aprogare a Regulamentelor CEE nr.1191/69 si nr. 1107/70 ale Consiliului. Mai exact, in cazul in care o autoritate competenta decide sa acorde unui operator ales un drept exclusiv si/sau o compensatie de orice natura in schimbul indeplinirii unor obligatii de serviciu public, autoritatea respectiva face aceasta in cadrul unui contract de servicii publice", se mai spune in comunicatul Guvernului.