Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, calendarul de masuri necesare imbunatatirii conditiilor de detentie si a sistemului de probatiune, valoarea estimata pentru punerea in aplicare fiind de 838,45 mil. euro in perioada 2016-2023, informeaza un comunicat de la Palatul Victoria.

PenitenciarFoto: Rompres

Investitia va fi distribuita intre Administratia Nationala a Penitenciarelor - 740,23 milioane euro, Directia Nationala de Probatiune - 21,47 milioane euro si Ministerul Afacerilor Interne - 76,73 milioane euro.

"Deoarece, in prezent, sistemul penitenciar se confrunta cu un deficit al locurilor de cazare, Administratia Nationala a Penitenciarelor urmeaza sa creeze un numar de 10.895 locuri noi de cazare si sa modernizeze un numar de 1.651 locuri de cazare, pana in anul 2023", scrie sursa citata.

Totodata, dezvoltarea capacitatii la nivelul sistemului penitenciar genereaza necesitatea incadrarii de personal suplimentar, memorandumul prevazand incadrarea a 5847 de persoane pana in anul 2023.

In ceea ce priveste Directia Nationala de Probatiune, in calendarul de masuri sunt cuprinse 4 acte normative care privesc normalizarea cadrului de implementare a noilor sanctiuni neprivative de libertate, prin acoperirea vidului existent in prezent in care activitatea de probatiune este realizata dupa norme tranzitorii.

De asemenea, tot aici sunt cuprinse masuri privind resursele umane, astfel incat sa se reduca volumul de activitate /consilier de probatiune, prin suplimentarea graduala a schemei de personal, pana in anul 2018, cu 626 de posturi consilier de probatiune, si incadrarea a 171 angajati pentru a realiza atributiile de secretariat si administrative, realizate in prezent tot de consilierii de probatiune.

Ministerul Afacerilor de Interne, prin Inspectoratul General al Politiei Romane, urmeaza sa creeze un numar de 1769 locuri noi de cazare, prin construirea, modernizarea, consolidarea si extinderea centrelor de retinere si arestare preventiva si sa renoveze un numar de 283 locuri de cazare prin lucrari de reparatii curente, pana in anul 2020.

Sumele estimate necesare pentru implementarea Calendarului de masuri vor fi asigurate din bugetele anuale aprobate institutiilor cu atributii in domeniu.

Calendarul de masuri necesare imbunatatirii conditiilor de detentie si a sistemului de probatiune aprobat astazi de Guvern, a fost elaborat dupa ce in luna ianuarie Guvernul a adoptat un memorandum prin care, apreciind ca nu este oportuna aplicarea procedurii hotararii pilot in cauzele privind conditiile de detentie, a decis sa comunice aceasta pozitie instantei europene, anuntand totodata elaborarea si transmiterea catre instanta europeana a acestui plan de masuri, se mai scrie in comunicatul citat.