Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg sa plateasca unui numar de 23 de membri sau simpatizanti ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) suma de 12.000 de euro fiecaruia si altor trei sumele de 6.000 de euro si 4.500 de euro in doua cazuri pentru abuzurile la care au fost supusi in timpul unei operatiuni a politiei din 18 martie 2014, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului, cazul vizeaza plangerile a 26 de reclamanti care acuza abuzuri in timpul unei operatiuni a politiei in cadrul careia au fost perchezitionate 16 apartamente.

Operatiunea de la 18 martie 2014 a vizat persoane suspectate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti ca utilizau fraudulos diverse programe de calculator pentru a produce si disemina imagini pornografice pe internet si de faptul ca ar trimite membri ai asociatiei peste hotare pentru a se prostitua.

La operatiune au luat parte in jur de 130 de membri ai unei unitati militare antitero si, potrivit reclamantilor, aceasta a inceput in forta, prin spargerea usilor si ferestrelor, in timp ce majoritatea dintre ei dormeau.

In plus, acestia reclama ca militari mascati si puternic inarmati au patruns in locuintele lor si i-au obligat sa stea la pamant pana la venirea procurorilor, care apoi ar fi refuzat sa arate un mandat de perchezitie sau sa-i informeze despre motivele operatiunii.

In timpul operatiunii, reclamantilor le-au fost confiscate telefoanele mobile si alte obiecte personale, fiind in acelasi timp 'insultati, umiliti, lipsiti de apa si mancare', se mentioneaza in comunicatul de pe site-ul CEDO. De asemenea, li s-a permis sa mearga la toaleta numai insotiti de un membru al fortelor de ordine si au fost obligati sa lase usa deschisa. Ei au acuzat si faptul ca operatiunea a fost filmata, iar apoi au fost facute publice imagini din timpul acesteia.

In aceeasi dupa-amiaza, reclamantii au fost dusi la parchet pentru a fi interogati, iar aici ei acuza ca au fost amenintati si insultati pentru a da declaratii, in parte dictate de procurori, legate de viata lor intima si care il implicau pe liderul MISA, Gregorian Bivolaru.

Reclamantii s-au mai plans si de faptul ca nu au fost informati asupra motivelor detentiei lor si ca li s-a refuzat accesul la un avocat. Acestia au fost eliberati dupa mai multe ore de detentie si fara a li se aduce ulterior acuzatii.

Comunicatul noteaza si faptul ca guvernul roman neaga versiunea lor asupra desfasurarii evenimentelor, mentionand ca nu s-au folosit violente fizice si verbale in timpul perchezitiilor sau al interogatoriilor la parchet.

Ulterior, reclamantii au depus la diferite date plangeri privind abuzul la care ar fi fost supusi in ziua operatiunii, comportamentul procurorilor si al membrilor fortelor armate si faptul ca au fost tinuti in detentie. Totusi, instantele competente din Romania au decis sa nu puna pe nimeni sub acuzare in acest caz.

In actiunea lor la CEDO, reclamantii invoca in baza articolului 3 al Conventiei europene a drepturilor omului faptul ca au fost supusi la rele tratamente in timpul operatiunii de la 18 martie 2014 si lipsa unei investigatii eficiente. De asemenea, in baza articolului 5 alineatul 1 privind dreptul la libertate si securitate, ei au afirmat ca au fost detinuti arbitrar in timpul perchezitiei, al transferului la parchet si in timpul interogatoriilor. Nu in ultimul rand, in baza articolului 8 privind dreptul la respectarea vietii private si de familie, reclamantii s-au plans de perchezitiile domiciliare si corporale la care au fost supusi, de confiscarea obiectelor lor personale si de difuzarea in media a unor imagini filmate in timpul operatiunii politiei.

CEDO a decis ca articolul 3 privind tratamentul degradant si lipsa unei investigatii eficiente a fost incalcat in cazul a 23 de persoane, fapt valabil si pentru articolul 5 alineatul 1 privind dreptul la libertate si securitate. In acelasi timp, instanta a decis ca articolul 8 referitor la dreptul la respectarea vietii private si de familie a fost incalcat in cazul tuturor celor 26 de reclamanti.