Actualizat

ALERTA Senatorii juristi golesc de continut legea Agentiei Nationale de Integritate/ Cei condamnati definitiv pe motiv de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa mai departe functii publice

de D. Tapalaga, I. Rosca     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2016, 12:08 Actualitate | Esenţial


Senatorii din Comisia Juridica au votat, marti, modificarea unui articol din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, care goleste de continut institutia si face inoperabila sanctiunea impusa celor condamnati definitiv. Ioana Lazar, director general in ANI, scrie pe Facebook ca aceasta modificare votata astazi "va permite categoriilor de functii alese "rotirea" pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata".

Este vorba de un proiect de lege al deputatului PSD Ciprian Nica, adoptat tacit de Camera Deputatilor in mai 2015 odata cu un alt proiect, al Cristianei Anghel. (Initial stirea vorbea de un proiect de lege al senatoarei Cristiana Anghel, care a fost de asemenea pe ordinea de zi a comisiei juridice si care are acelasi obiect de reglementare. Acesta insa a fost amanat doua saptamani)
 • Ce a postat pe Facebook Ioana Lazar, director general ANI: "Astazi la Comisia Juridica din cadrul Senatului a fost votata modificarea art.25 alin.2 privind sintagma "aceiasi functie" mult dezbatuta de-a lungul anilor si subiect al unor dezbateri politice ample. Practic aceasta modificare va permite categoriilor de functii alese "rotirea" pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi alesi in alte functii elective. Am explicat in cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicarii legii , al angajamentelor asumate de Romania prin MCV si nu in ultimul rand faptul ca exista o decizie a Curtii Constiutionale care valideaza aceasta prevedere legala asa cum este aplicata acum. Din pacate nici macar aceste argumente nu au convins membrii comisiei. Raportul va fi trimis la plen pentru vot."
Ce propun initiatorii acestui proiect, adoptat tacit in mai anul trecut:

Textul proiectului de lege are specificatii clare pentru primari, consilieri localil si judeteni, parlamentari sau europarlamentari.

Mai exact, daca persoana a ocupat functia de primar, viceprimar, consilier local sau consilier judetean, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean, deputat, senator sau parlamentar european, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibila cu aceste functii.

De asemenea, se inlocuieste formularea "electorale" cu "ocupate in urma unor alegeri"
:

"(2) Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alineatului 1 sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor ocupate in urma unor alegeri, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului, fiind incompatibila pe o perioada de 3 ani cu functiile sus mentionate"
2.1 Daca persoana a ocupat functia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibila cu aceste functii.
2.2 Daca persoana a ocupat functia de presedinte al consiliului judeten, vicepresedinte al consiliului judetean sau consilier judetean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibila cu aceste functii.
2.3 Daca persoana a ocupat functia de deputat, senator sau parlamentar european nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibila cu aceste functii".
(3) In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilite."

In expunerea de motive, semnata de Nica in numele initiatorilor, acestia explica faptul ca in prezent este specificata interdictia persoanelor de a ocupa "aceeasi functie", ceea ce Curtea Constitutionala a considerat ca da voie la doua interpretari: fie inseamna "orice functie" fie "orice alta functie de natura celei care a generat starea de incompatibilitate".

Cine sunt initiatorii acestui proiect: Adam Luminita-Pachel - deputat UNPR; Florea Daniel - deputat PSD; Kerekes Karoly - deputat UDMR; Marton Arpad-Francisc - deputat UDMR; Mircovici Niculae - deputat UBBR (minoritati); Necula Cosmin - deputat PSD; Nica Nicolae-Ciprian - deputat PSD; Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Roman Victor - deputat PSD.

In comisia juridica, senatorii liberali au votat impotriva acestui proiect, insa votul a fost majoritar PSD-UDMR.

Curtea Constitutionala a transat aceasta problema in 2013: "...putem concluziona ca atribuirea pentru sintagma ᅡaceeasi functieᅡ a intelesului de ᅡfunctia care a generat starea de incompatibilitateᅡ este profund gresita, aceasta fiind, practic, de natura sa lipseasca de eficacitate norma juridica respectiva. Caci, a permite o astfel de interpretare in care unei persoane constatate a fi in stare de incompatibilitate sa i se aplice rigorile legale, doar in conditiile in care aceasta ocupa si la momentul ramanerii definitive a constatarii A.N.I. aceeasi functie cu cea care a generat starea de incompatibilitate, ar pune, practic, la indemana celor vizati de Legea nr. 176/2010, un procedeu extrem de simplu de ocolire a legii si mai ales de sustragere de la aplicabilitatea sanctiunilor instituite de aceasta, in sensul ca, prin realizarea unei rotiri periodice a functiilor elective in intervalul de timp necesar parcurgerii intregii proceduri prevazute de lege pentru constatarea starii de incompatibilitate (si care de cele mai multe ori este destul de indelungat, incluzand si etapa procedurilor desfasurate in fata instantelor de judecata), subiectii de drept vizati de regimul juridic al incompatibilitatilor pot obtine, cu destul de multa usurinta, o eludare a cadrului legal referitor la acest regim".

Initiativa se inscrie intr-un lung sir de tentative de modificare a legii ANI, promovate atat de PSD cat si de UDMR. Legea ANI n-a suferit inca modificari substantiale, insa parlamentarii au modificat alte legi care afecteaza activitatea inspectorilor de integritate. Astfel, in aprilie a fost modificata legea administratiei publice. La initiativa parlamentarilor PSD, Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

Astfel, prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.



Citeste mai multe despre   





Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


















7312 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  nu mai pleaca dreak in campanie ptr locala???/ (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:16)

  ..13 [utilizator]

  Nu sunt prea ocupati parlamentarii nostri???

  Am o mare grija pentru sanatatea lor....
 • +17 (21 voturi)    
  Iar? (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:17)

  mikeyu [utilizator]

  Alta marte neagra?
  • +10 (12 voturi)    
   Dupa Pasti TREBUIE Pichetat Parlamentul (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:29)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

   un lant Uman sa inconjoare casa Poporului !, cei 600 de uncenici ALIBABA sa isi dea demisia !
   • +2 (2 voturi)    
    doar asa (Marţi, 26 aprilie 2016, 19:29)

    mavis [anonim] i-a raspuns lui un domn

    am scapat de Ponta si a venit Ciolos care ptr mine e mai bun decat mafiotii din PSD si PNL de o mie de ori. Trebuie iesit in strada din nou si cat mai des, altfel nu asculta.
 • +19 (23 voturi)    
  E clar (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:19)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Hotii fac legi pentru hoti. Senatul e compus doar din mafioti si complici la furt. Romania e o tara care nu ar mai trebui sa existe pe harta, fiind confiscata de o mafie care a pus stapinire pe tot.
 • +21 (25 voturi)    
  /// (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:28)

  hmara [utilizator]

  Astia sunt senatorii patronati de Tariceanu?
  Pai nu ma mir.
  Un asemenea specimen nociv nu am mai vazut de la Voiculescu incoace.
 • +15 (19 voturi)    
  Cum e posibil (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:29)

  charlie [utilizator]

  ...asa ceva ?
  Pana cand mai sunt tolerati acesti borfasi ce se numesc parlamentari ai statului roman ?
  • +1 (3 voturi)    
   "Ardetii" la alegeri (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:19)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui charlie

   Stiti cu ce partide aveti de a face. Votati alte partide.

   Ma mir ca cei care vor sa intram rapid in zona Schengen si vor incetarea MVC nu reactioneaza.
 • +10 (14 voturi)    
  confuzie (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:31)

  arpi [utilizator]

  In prima parte a textului spuneti senatoarea Iuliana Anghel.. Dar din pacate este vorba de cel mai prost senator din toate timpurile Cristina Irina Anghel...
 • +7 (13 voturi)    
  Ce bine ma simt (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:35)

  emil bobu [utilizator]

  stiind ca tot comunistii sunt la putere...
 • +15 (19 voturi)    
  SENATUL A FOST DESFIINTAT (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:39)

  mavis [anonim]

  DE CE GUVERNUL NU PUNE IN APLICARE REZULTATUL REFERENDUMULUI DIN 2012? ESTE OBLIGATORIU ASA CUM A DECIS SI CCR.
  • +9 (11 voturi)    
   Doar in strada se poate. (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:18)

   LLLL [utilizator] i-a raspuns lui mavis

   Este clar ca doar in strada se poate impune respectarea.
 • +12 (14 voturi)    
  trantorii (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:41)

  zigot [utilizator]

  adica " alesii nostrii" sau " oamenii speciali" cum isi zic ei, isi pregatesc viitorul; poate vom avea putina minte sa votam, la viitoarele alegeri, mai multi oameni cu caracter, responsabilitate si poate, chiar demnitate
  care sa anuleze abuzurile pe care " si le-au votat singuri" acesti cei mai nerusinati si iresponsabili parlamentari care au "mobilat " vreodata parlamentul Ro
 • +9 (11 voturi)    
  Fereasca-va sfantu' de furia strazii! (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:52)

  neagoe [utilizator]

  Voiculescu-Puscarie si Haznaua3 au trimis o batjocura a natiunii in Parlament. Fereasca-va sfantu' de furia strazii!
 • +9 (11 voturi)    
  Parlamentul Romaniei (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:56)

  inganduratul [utilizator]

  E un jeg. Foarte mare jeg, cu cca. 95% jegosi de ultima speta.
  • +4 (10 voturi)    
   Ce urit vorbesti... (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:49)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui inganduratul

   Parlamentul Romaniei e oglinda poporului Romaniei care l-a votat.
   • +1 (1 vot)    
    CORECT din pacate ! (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:17)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    95 % din spectator Raitaru teve, DD nu stiti ce pierdeti si latrina 3...cam asa
 • +5 (9 voturi)    
  Bravo (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:00)

  travelman [utilizator]

  Asa ne trebuie dacă suntem prosti !!!!!
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:13)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  atentionare ...... (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:26)

  TRABI [utilizator]

  Ar trebui sa gandeasca bine aceaste grupari mafiote care-i apara pe infractori --> cand se va ajunge cu schimbarea la 55% , va fi vai de capul lor , vom sti imediat care au contribuit la injosirea celor care muncesc cinstit si-i tin in puf ca sa-i cultive ei prostia monumentala . Vom sti din timp si nu-i vom uita cat ne-au umilit /dezonorat .
  Rugam guvernul si presedintia sa faca un efort si sa stopeze imediat aceste catstrofe , e un punct de inflexiune in viata tarii . Sfarsitul mafiotilor politici este aproape...
 • +3 (5 voturi)    
  Din cocos nu faci gaina nici din curva -gospodina (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:46)

  andreesanu [utilizator]

  Din coada de caine sita de matase -NU FACI !
  Din derbedei ,vagabonzi si mafioti nu faci in veci parlamentari !!!.
  Gastile ACIUATE in parlament au fugit de puscarie !!!
  unele din acuzatii s-au prescris intre timp .
  Cei care au facut doar un DUS RECE LA DNA ,azi se inghesuie pe liste la alegeri !!!
 • +3 (3 voturi)    
  adicatelea (Marţi, 26 aprilie 2016, 17:46)

  tecumseh [utilizator]

  schimbam legea electorala sa castigam cu 30%, ii scapam pe aia penali cu legi despre doctorate si incompatibilitate, ne dam pensii si salarii noua ca sa ne asiguram viitorul..
  astia lucreaza impotriva tarii, sunt un atentat la siguranta statului. ar trebui sa intervinainstitutiile abilitate, sa bage stare de criza, sa organizeze alegeri si sa nu lase gasca de borfasi sa mai candideze sau sa repete jaful.
 • +4 (4 voturi)    
  golit de continut este parlamentul (Marţi, 26 aprilie 2016, 18:03)

  yellowdog [utilizator]

  Romaniei...

  acele gunoaie si nimicuri ce populeaza acea cladire imensa sunt cauza coruptiei, saraciei si inapoierii Romaniei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by