PNL a contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei procedura de numire a sefului TVR, pe motiv ca majoritatea parlamentara a comis un abuz, transmite Agerpres.

Curtea Constitutionala a RomanieiFoto: Agerpres

"Partidul National Liberal a contestat la Curtea Constitutionala a Romanei abuzul majoritatii parlamentare PSD-ALDE-UNPR, care, stiind ca a incalcat Constitutia (art. 76, alin. 2) si deciziile Curtii Constitutionale, a decis fara temei ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru numirea directorului general al TVR", se arata intr-un comunicat PNL.

Liberalii sustin ca numararea voturilor exprimate pentru numirea in functia de presedinte-director general al SRTv a Monicai Ghiurco s-a realizat dupa o procedura neconstitutionala, explicand ca in acest caz trebuia luata in considerare majoritatea simpla si nu majoritatea calificata.

"PNL a apelat la aceasta cale de atac ca urmare a refuzului liderilor majoritatii parlamentare din cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului de a supune dezbaterii cele doua adrese ale parlamentarilor liberali prin care se solicita, pe de o parte, rectificarea constatarii votului (majoritatea simpla in loc de majoritatea calificata) si, pe de alta parte, redactarea hotararilor de respingere a numirii domnului George Orbean in functia de presedinte-director general al TVR si de numire in functie a doamnei Monica Ghiurco", se arata in comunicatul semnat de liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.

Liberalii invoca procedura "abuziva" a conducerii Parlamentului in acest caz.

PNL solicita CCR sa constate neconstitutionalitatea dispozitiilor din art.19 alin. (1) si alin. (7) teza I din Legea nr. 47/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune si a Hotararii nr. 5/2016 in privinta motivului extrinsec referitor la procedura de adoptare a acesteia prin majoritate calificata si nu prin majoritate simpla asa cum dispune art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

De asemenea, liberalii cer CCR sa constate incalcarea dispozitiilor din Constitutie prin "refuzul" Parlamentului de a redacta hotararile privind respingerea numirii in functie a lui George Orbean in functia de presedinte-director general al SRTv in 29 martie si de numire sau respingere a numirii Monicai Ghiurco in functia de presedinte-director general al SRTv pe 11 aprilie.