Aura Raducu, ministrul fondurilor europene, si-a dat demisia la cererea premierului Ciolos

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 25 aprilie 2016, 11:53 Actualitate | Esenţial


Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene
Foto: Hotnews
Aura Raducu, ministrul fondurilor europene, si-a depus demisia din guvernul Dacian Ciolos, au declarat HotNews surse guvernamentale, confirmate la scurt timp de un comunicat oficial al Ministerului Fondurilor Europene. Aura Raducu precizeaza in comunicat ca si-a dat demisia "la solicitarea premierului Ciolos". Demisia a fost cauzata de nemultumirea premierului fata de modul in care Aura Raducu ar fi condus ministerul, au declarat sursele citate.

"Având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene", arata Aura Raducu in comunicatul oficial, adaugand ca "regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propuse".

Premierul Ciolos a acceptat demisia ministrului Fondurilor Europene, arata un alt comunicat de presa, al Guvernului. "Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene", se arata in comunicatul citat.

Ministrul demisionar se afla luni intr-o vizita de lucru in Iasi impreuna cu premierul, unde este programata si conferinta de presa.

Tot luna aceasta a parasit Guvernul si ministrul Muncii, Ana Costea, inlocuita de Dragos Paslaru.

Comunicat de presa oficial al Aurei Raducu:


La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.

Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene.

Priorităţile pe care mi le-am propus la acceptarea mandatului şi pe care le-am urmat în această perioadă au fost urmatoarele:
1.      Finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015;
2.      Realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor;
3.      Îndeplinirea conditionalităţilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite; 
4.      Creşterea transparenței în implementarea programelor și proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice;
5.      Realizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor și proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esențiale pentru depunerea proiectelor;
6.      Simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor;
7.      O comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare (helpdesk);
8.      Finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management și control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură;
9.      Lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE);
10.  Demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).
 
Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE.

Mi-am dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE in 2019.

Totuşi, având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.

Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propusem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.

Numai o acţiune sustinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea romanească.

Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă.

Cu respect şi stimă pentru toți cei care reuşesc cu profesionalism şi răbdare să construiască.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18225 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  Incet (Luni, 25 aprilie 2016, 11:55)

  Primul [utilizator]

  dar sigur incep sa se cearna incompetentii :D
 • -22 (40 voturi)    
  guvernul ciolos o catastrofa (Luni, 25 aprilie 2016, 12:04)

  xanti [utilizator]

  O fi Ciolos un prim ministru serios dar de condus nu stie sa cinduca.
  Ministrii sai o catastrofa ,nu stiu cum de a facut o asemenea echipa.
  Chiar nu se gaseste un Prim ministru in toata tara asta capabil sa formeze o echipa competitiva ?
  Sanatate praf,fonduri europene de asemenea,educatie praf si pulbere,ministrul muncii la fel,asta cand si-a ales echipa nu stia cu cine se inhama?????
  • +25 (37 voturi)    
   Mi se pare decent (Luni, 25 aprilie 2016, 12:51)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Nu cred ca a avut Romania un guvern mai bun decat asta. Sunt cativa care ar trebui sa mai plece gen Curaj de la Educatie , Costescu de la Transporturi. Dar totusi, comparand-ul cu rapandulele din guvernele lui Ponta sunt super ok. Macar ca nu poti fi acuzati de coruptie sau alte chestii de genul asta.
   • +3 (15 voturi)    
    ok (Luni, 25 aprilie 2016, 13:24)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    Subscriu. De unde altii mai buni?
    • +2 (4 voturi)    
     sunt (Luni, 25 aprilie 2016, 16:04)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Nu deznaduiti!

     Bine ca incepe cernerea de primavara.
     Succes lui Ciolos!
     • 0 (0 voturi)    
      mda (Luni, 25 aprilie 2016, 19:47)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      E absurd sa cauti un strut intr-o poaita plina numai cu gaini.

      Iar daca Aura Raducu nu a satisfacut "pe termen scurt", urmatorul ministru va reusi sa satisfaca pe termen "extraordinar de scurt"?
  • +4 (14 voturi)    
   Mi se pare cel mai bun de pana acum (Luni, 25 aprilie 2016, 13:51)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Si cererea unei demisii este parte a activitatii de conducere. Trebuie sa stii cand s-o ceri. Avantajul lui Ciolos e ca nu intreaba partidul daca are voie.
   Ar fi extraordinar daca guvernul urmator ar prelua din obiceiurile guvernului Ciolos, Imi da impresia de claritate, transparenta, responsablilitatea asumarii unor decizii (nu consultari populiste cu poporul, fara nici o concluzie). Si multa decenta.
   Chiar daca nu o fi guvernul ideal pentru pretentiile unora, mi se pare neobisnuit de bun pentru imprejurarile si modul in care s-a format. Si sigur e cel mai bun de pana acum.
   Nu imi dau seama daca am ajuns sa avem o masa critica pentru a fi guvernati in continuare de oameni ca Ciolos si echipa; dar, daca exista, sigur acestia nu au acces din cauza organismelor profund corupte din cele doua mari partide.
   • +1 (1 vot)    
    daca marile partide ajung la 10 - 15% la (Luni, 25 aprilie 2016, 20:49)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui muvis

    parlamentare avem sanse. Daca nu . . .
 • -21 (33 voturi)    
  hehe (Luni, 25 aprilie 2016, 12:05)

  Mazeta [utilizator]

  Se apropie vacanța la Bruxelles. Ce rost mai are să stea în România?
 • +25 (31 voturi)    
  Jos palaria, doamna! (Luni, 25 aprilie 2016, 12:18)

  neagoe [utilizator]

  O iesire decenta, fara patimi gretoase sau cuvinte grele.

  Jos palaria, doamna!
 • +8 (12 voturi)    
  De ce pleaca singura? (Luni, 25 aprilie 2016, 12:43)

  vodatepes [utilizator]

  De ce pleaca singura? De ce nu il ia cu ea pe incurca lume Stelea Laurentiu specialist in pipeline de proiecte si staful de la AM POC ?
 • +4 (10 voturi)    
  solutie (Luni, 25 aprilie 2016, 13:25)

  Dedalus [utilizator]

  Daca Ciolos vrea miracole, sa puna ministru pe patriach...
 • +7 (11 voturi)    
  Nu ministru este problema ... (Luni, 25 aprilie 2016, 14:16)

  AdrianCalin1 [anonim]

  ... ci sutele de trepăduși care nu pot fi dați afară. O minimă investigație ar aduce la lumină faptul că toți neaveniții au fost puși în posturi de conducere și când un ministru vrea să facă ceva se lovește de ei. Vorbim de exercițiul financiar 2014 - 2020, suntem în 2016 și nu există ghiduri puse la punct, totul e praf în ministerul fondurilor. Ce s-a întâmplat între ianuarie 2014 și noiembrie 2015 și nu doar atunci ci chiar din 2007 până acum? Am avut bani gratis de care ne-am bătut joc, duceți-vă la țară să vedeți cum arată canalizările pentru care am primit bani de la UE și o să aveți dimensiunea dezastrului, în loc să folosim banii i-am furat pe unde am putut și asta au făcut-o oameni care acum candidează cu șanse reale să fie aleși. Ok, un ministru și-a dat demisia dar problema nu doar că nu s-a rezolvat ci s-a acutizat. O să vină altul care o să fie complice sau victimă, alte variante nu există în România.
  • +2 (2 voturi)    
   Ba ministrul e problema! (Luni, 25 aprilie 2016, 17:56)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin1

   El trebuie sa faca curatenie si sa dea afara toti incompetentii! Problema e ca nu oricine are curajul sa faca asta... Unde-s ministrii slabi si echipa e slaba...
   • +1 (1 vot)    
    Nu poate din cauza legii funcționarului public (Luni, 25 aprilie 2016, 18:34)

    AdrianCalin1 [anonim] i-a raspuns lui cititoare

    Citește legea funcționarului public, un ministru nu poate da afară pe nimeni, își pot da demisia doi-trei, dar atât, un funcționar public nu poate fi dat afară indiferent de cât de prost este. Ce poate face un ministru este să creeze un cadru care să fie adoptat și de cei buni și de cei proști din minister dar asta este imposibil mai ales în Ministerul Fondurilor acolo unde toți vor să pună mâna pe cei 30 de miliarde de euro. Practic, Ministru Fondurilor este un personaj foarte important în sensul că el trebuie să semneze ca primarul ceea ce-l pun "băieții" să semneze și să trimită zeci de milioane de euro către proiecte care ar putea fi făcute cu o zecime din preț. Lucrurile sunt foarte complicate pentru că atunci când unul vrea să rezolve niște situații aberante este ejectat de sistem (cum s-a întâmplat în cazul de față) sau este înghițit de acest sistem.
    • 0 (0 voturi)    
     Daca tot dai din casa (Luni, 25 aprilie 2016, 19:28)

     Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin1

     Cum ar trebui sa fie competentul? Sa nu accepte la rambursare canalizarile facute prost? Sa puna corectii pe contracte datorita achizitiei defectuoase? Va fi atunci absorbtia mai mare?
 • +3 (5 voturi)    
  admiratie (Luni, 25 aprilie 2016, 14:37)

  zot [utilizator]

  pentru modul elegant in care intelege sa isi exercite mandatul; fara patima, fara mahalagisme si exprimari stil guverne anterioare;
  numai asa putem merge inainte
 • -5 (9 voturi)    
  DEMISIA (Luni, 25 aprilie 2016, 14:48)

  jidanul [utilizator]

  Demisia trebuie sa fie totala, a intregului guvern Ciolos, cel mai slab guvern dupa guvernele Boc. Demisia guvernului Ciolos, "guvernul meu", trebuie sa fie simultana cu demisia presedintelui K.W. Johannis, pentru fals si uz de fals in inscrisuri oficiale cu plata celor 600000 de euro pt. foloase necuvenite si concomitenta cu demisia intregului consiliu de administratie al BNR, in frunte cu Mugur Isarescu, pentru tradarea clientilor din Romania in raport cu gravele abuzuri ale institutilor financiare de creditare-depozitare (banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri) cu acordul mai mult sau mai putin tacit al BNR-istilor. Complicitatea dintre politicienii corupti si BNR-isti, ambii complici fiind si compromisi total, au pus in grav in pericol siguranta financiara a romanilor si a Romaniei, distrugand sanatatea si viata a unui numar foarte mare de romani cu efecte colaterale imense. Daca nu se va taia raul de la radacina nu vom iesii din situatia dezastruoasa in care se afla Romania. Ne trebuie o clasa politica, un guvern, un presedinte si un sistem financiar si economic format din politicieni si profesionisti care sa fie patrioti si nationalisti constructivi care sa aiba ca obiectiv dezvoltarea reala a Romaniei, prin planuri si programe in toate domenile, eliminarea pe orice cale a abuzurilor, privilegilor, dezechilibrelor si inechitatilor de orice fel, in cat mai scurt timp.
 • +1 (1 vot)    
  curatenia de primvara... (Luni, 25 aprilie 2016, 16:06)

  ..13 [utilizator]

  Aferim!

  Nu stiu daca a fost ceva care sa o recomande - dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

  Noua propunere mi se pare super OK.
  Pe valul de optimism specific primaverii - verii cred ca o sa fie un pic mai bine!
 • +1 (1 vot)    
  Fat Frumos (Luni, 25 aprilie 2016, 16:15)

  Dedalus [utilizator]

  Si noul ministru va reusi mai mult in perioada de una luna = 30 (treizeci) zile dintre Paste si vacanta de vara?!

  Poate daca se numeste Fat-Frumos. Ala de crestea intr-un an cat altii in zece...
  • -1 (1 vot)    
   Fata Frumoasa !!! (Luni, 25 aprilie 2016, 18:53)

   Miky113 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   In loc sa se spuna franc: "a fost demisa",

   o dam pe ocolite pe la Fundulea , Lehliu, Adunatii Copaceni ....

   Doama tehnocrata daca insista pe startupul Canalului Siret<>Baragan, intra in GuinessBook cu absorbtia fondurilor ieuropene pe toate exectitiile posibile si imposibile : pana in 2014, 2020, 2026, ... ( prin inductie matematica se pot deduce si celelalte exercitii ) !!

   Anonima a fost, anonima ramane ! In veci pomenirea ei .
   • +4 (4 voturi)    
    nu chiar (Luni, 25 aprilie 2016, 19:52)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

    Forma demisiei nu e relevanta.

    Oricum, Ciolos si-a facut echipa prin chemare, este rational, politicos si uman sa-i spui celui pe care l-ai chemat ca ar fi bine sa ceara sa plece, nu sa-l demiti.

    ===

    Cat priveste asteptarile - sa fim seriosi, Aura Raducu nu putea sa faca cu mult mai mult decat a facut. Vorbim de cateva luni, de un minister nou, cu bube mari administrative.

    Intr-o tara care nu da pe dinafara de capacitate umana....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by