Reprezentanti ai ministerului Muncii discuta luni cu partenerii sociali despre o noua ordonanta de urgenta privind eliminarea unor inechitati din sistemul de salarizare a bugetarilor. Actul normativ ar urma sa fie finalizat in cel mult trei saptamani, dupa cum a anuntat ministrul Muncii, Dragos Paslaru si ar urma sa se aplice de la 1 iunie. Guvernul vrea sa obtina si acordul partenerilor sociali, in contextul in care resursele bugetare sunt limitate la 2 miliarde de lei.

In acest context, Guvernul urmareste sa majoreze pentru inceput doar salariile mai mici de 2 500 de lei.

Liderii de sindicat prezenti vineri la Consiliul National Tripartit s-au declarat nemultumiti de planurile Guvernului privind noul proiect al ordonantei de urgenta privind salarizarea bugetarilor, calificand-o drept o ''carpeala'' care va muta inechitatile ''un pic mai sus''.

Ordonanta de urgenta care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusa in dezbatere publica la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de baza, nu pe sporuri si indemnizatii, a declarat ministrul Muncii, Dragos Paslaru, vineri, dupa sedinta Consiliului National Tripartit.

Ministrul a explicat ca ordonanta trebuie sa aiba la baza principiul solidaritatii si principiul neutralitatii intre familiile ocupationale si ca noua abordare se va concentra pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii. Propunerea principiala a Guvernului, in acceptiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare "in sus", in limita resurselor bugetare existente, care sa permita o minima reglare a piramidei salariale.

Ministrul a adaugat ca nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci si de salariatii cu functii superioare care sunt la inceputul carierei si abia intra in sistemul bugetar, care trebuie sa fie "cat de cat motivati".