Procurorii au finalizat ancheta in dosarul Colectiv

de I.C.     HotNews.ro
Duminică, 24 aprilie 2016, 14:09 Actualitate | Esenţial


Colectiv
Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta in dosarul Colectiv, urmand ca in scurt timp cei trei patroni ai clubului sa fie trimisi in judecata, informeaza Agerpres. Potrivit draftului de rechizitoriu, care contine 170 de pagini, patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane; vatamare corporala din culpa, in forma agravata; neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Cei trei sunt acuzati ca, in calitate de administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara zilei de 30.10.2015 si mortii a 64 de persoane".

Anchetatorii mai arata ca Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, prin inexistenta planului de prevenire si protectie compus din masuri tehnice, organizatorice, sanitare si de alta natura, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care sa il aplice corespunzator conditiilor specifice unitatii in activitati de spectacole, in conditiile conditionarii unui numar mare de auditori la aceste activitati in lipsa cerintelor minime privind securitatea si sanatatea in munca, nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si ale clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire, suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL".

In acelasi dosar, Daniela Nita, patroana firmei de artificii, este acuzata de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, constand in aceea ca, in calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice "fantana de scena", neinsotite de fise tehnice, care, in conformitate cu instructiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat, si, in aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), i-a insarcinat pe pirotehnistii Marian Moise si Viorel Zaharia sa monteze si sa actioneze la data de 30 octombrie 2015 elementele pirotehnice intr-un spatiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, cunoscand faptul ca la acel eveniment vor fi prezente numeroase persoane.

Totodata, Daniela Nita mai este acuzata de vatamare corporala din culpa, in forma agravata; neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca; favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri (dupa producerea incendiului, impreuna cu Cristian Nita si Adriana Moise, a procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe in cadrul procesul penal).

De asemenea, Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii, este acuzat de ucidere din culpa, in forma agravata; vatamare corporala din culpa, in forma agravata; nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

In dosar, vor fi trimise in judecata si cele doua firme implicate in acest caz, SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa in forma agravata si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

In draftul de rechizitoriu apar si alti trei angajati ai firmei de artificii, Cristian Nita (director), Marian Moise si Adriana Moise, ultimii doi avand calitatea de suspecti. ¬


Citeste mai multe despre   


3029 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version