Opera Nationala Bucuresti isi manifesta "parerea de rau si profundul regret fata de imposibilitatea pe care o are in a-si desfasura activitatea" si ii informeaza publicul "asupra impredictibilitatii ce afecteaza programul de spectacole si evenimente, din motive independente de Opera Nationala Bucuresti ca institutie". Mesajul a fost postat pe site-ul Operei dupa ce Orchestra Operei Nationale din Bucuresti a refuzat sa cante la spectacolul de balet "DSCH. The Dream", programat sambata seara la ora 19:00, iar dirijorul Tiberiu Soare le-a explicat spectatorilor la microfon ca aceasta este o forma de protest fata de actuala situatie de la Opera, dupa cum au declara pentru HotNews.ro balerina Marina Minoiu si un spectator prezent la fata locului.

Opera Nationala BucurestiFoto: Hotnews

ONB precizeaza ca a primit din partea publicului numeroase mesaje si email-uri in care spectatori si-au exprimat indignarea fata de faptul ca nu au fost informati, cel putin cu putin timp inainte de desfasurarea spectatolelor, de soarta evenimentului.

Opera precizeaza ca anularea spectatolului de sambata seara se datoreaza unor actiuni individuale.

Potrivit Operei, pana acum au fost anulate 3 spectacole - doua reprezentatii "Falstaff" si o reprezentatie "DSCH. Visul (The Dream)" - fara ca publicul sa poata fi informat intr-un interval de timp rezonabil.

Balerina Marina Minoiu si un spectator prezent la spectacolul de sambata seara au povestit pentru HotNews.ro ca publicul i-a fluierat si huduit pe membrii orchestrei, aplaudandu-i in schimb pe balerinii care au asteptat degeaba pe scena sa danseze in spectacol. "Au fost scene penibile, eu critic lipsa de profesionalism si de respect fata de dansatori si public", a declarat Marina Minoiu pentru HotNews.ro. Tiberiu Soare nu a raspuns la apelurile HotNews.ro.

Johan Kobborg a postat sambata seara un scurt mesaj pe contul sau de Twitter: "Romania, accepti asta? Europa, accepti asta? Lume?".

  • Redam integral mesajul transmis de ONB

Stimati spectatori,

Opera Nationala Bucuresti, prin departamentul care are in grija relatia cu dumneavoastra, cei care reprezentati motivul pentru care institutia exista, isi manifesta parerea de rau si profundul regret fata de imposibilitatea pe care o are in a-si desfasura activitatea.

Primind numeroase mesaje si e-mail-uri prin care va exprimati, pe buna dreptate, indignarea pentru faptul ca nici macar nu vi s-a putut oferi, chiar si cu putin timp inainte de desfasurarea spectacolelor din ultimele zile, un raspuns privind soarta acestora, trebuie cel putin sa va informam asupra impredictibilitatii ce afecteaza programul de spectacole si evenimente, din motive independente de Opera Nationala Bucuresti ca institutie. Actiunile individuale sau avand la baza alegeri individuale nu trebuie puse pe seama Operei Nationale Bucuresti drept institutie cu maxima reprezentativitate cultural-artistica. Pana la acest moment, trei reprezentatii programate a avea loc in ultimele zile - doua reprezentatii "Falstaff" si o reprezentatie "DSCH. Visul (The Dream)" - nu au mai avut loc, fara ca noi sa putem cel putin oferi in mod public, in timp rezonabil, un anunt in acest sens.

Cerem scuze dumneavoastra, publicului, pentru imposibilitatea de a ne desfasura activitatea in mod onorabil si ne manifestam speranta ca viitoarea conducere a Operei Nationale Bucuresti va identifica responsabilii pentru aceasta situatie si va lua masurile necesare astfel incat publicul nostru sa primeasca respectul pe care il merita.